-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăEconomieRomânia interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

Aceste subvenții includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare

Autoritățile române au pregătit, cu întârziere, un proiect de ordonanță care transpune parțial în legislația națională, Directiva UE 2024/1275. Conform acesteia, începând cu 1 ianuarie 2025, statele membre nu mai pot acorda subvenții pentru instalarea centralelor de apartament alimentate cu combustibili fosili, inclusiv cele pe gaze naturale.

Documentul, analizat de Profit.ro, prevede că „se interzice acordarea stimulentelor financiare din fonduri publice pentru instalarea cazanelor autonome, alimentate cu combustibili fosili”. Aceste stimulente includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare.

În trecut, mai multe primării au sprijinit financiar montarea de centrale de apartament, mai ales în zonele unde sistemele centralizate de încălzire erau disfuncționale sau inexistente. Noua reglementare pune capăt acestor practici, orientându-se spre alternative mai sustenabile.

De asemenea, directiva europeană impune statelor membre să dezvolte planuri naționale pentru eliminarea treptată a cazanelor pe combustibili fosili, până în 2040. Cu toate acestea, proiectul românesc nu include încă măsuri specifice pentru înlocuirea centralelor de apartament.

Proprietarii și chiriașii vor trebui să fie informați despre alternativele sustenabile la centralele pe gaze. În paralel, autoritățile sunt așteptate să implementeze politici care să promoveze sursele regenerabile de energie și rețelele centralizate de încălzire.

Decizia de a interzice subvențiile nu afectează însă proiectele mari, precum centralele electrice comerciale pe gaze, finanțate prin fonduri europene, care rămân eligibile pentru finanțare.

Măsura marchează un pas important în direcția decarbonizării și alinierii la politicile climatice europene, dar ridică întrebări cu privire la impactul social, mai ales în contextul lipsei unor soluții alternative bine definite pentru populație.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...

Carburanții din România, mai scumpi decât în multe state europene, din cauza accizelor

Pe 1 ianuarie 2025, Guvernul României a implementat o nouă majorare a accizelor la carburanți, ceea ce a condus la creșteri de preț Carburanții din...

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă