17.8 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăPoliticăRomânia face progrese împotriva corupției, arată o analiză OCED

România face progrese împotriva corupției, arată o analiză OCED

Ca unul dintre cele mai noi state semnatare ale Convenției privind combaterea mitei în tranzacțiile internaționale (Convenția OECD împotriva corupției), România a început deja să demonstreze angajamentul său în lupta împotriva corupției externe, se arată într-u comunicat de presă.

Cu toate acestea, ar trebui să își continue eforturile de a extinde domeniul de aplicare al infracțiunii de dare de mită către oficiali străini și de a spori sancțiunile aplicabile.

De asemenea, ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a se asigura că mita din afara țării este raportată rapid autorităților pentru investigare și urmărire penală, conform unui nou raport al Grupului de Lucru al OECD privind corupția.

România face progrese împotriva corupției

Grupul de Lucru al OECD privind corupția, care reunește 46 de țări, tocmai a finalizat evaluarea Fazei 2 privind implementarea Convenției de către România și recomandă ca România să:

  • să revizuiască infracțiunea de dare de mită către oficiali străini pentru a fi pe deplin conformă cu Convenția
  • crească sancțiunile disponibile în cazurile de mită la nivel internațional și să se asigure că veniturile ilicite pot fi confiscate;
  • dezvolte o strategie pentru detectarea și raportarea cazurilor de mită internațională;
  • clarifice și îmbunătățească cadrul de avertizare privind mita internațională;
  • ia în considerare utilizarea unor mecanisme suplimentare de rezolvare non-judiciară sau stimulente pentru a încuraja raportarea;
  • crească gradul de conștientizare cu privire la importanța controalelor interne, a programelor de etică și conformitate;
  • se asigure că Direcția Națională Anticorupție dispune de resurse și instruire suficiente pentru a combate mita internațională și că este protejată de riscul interferenței politice necorespunzătoare.

Chiar înainte ca România să adere la Convenție, a început prima sa urmărire penală pentru mită la nivel internațional. În prezent, este în dezbatere un proiect de lege care abordează problemele ridicate în raport, pe care Grupul de Lucru îl consideră un pas pozitiv.

Reprezentanți din sectoarele public și privat din România au demonstrat, de asemenea, un interes puternic în a împărtăși experiențe și în a învăța de la omologii lor din alte țări membre ale Grupului de Lucru.

Grupul de Lucru a adoptat raportul său de evaluare a Fazei 2 pentru România pe 10 octombrie 2024. Raportul oferă o imagine de ansamblu a cadrelor legale și instituționale ale României în lupta împotriva mitei internaționale și modul în care acestea sunt puse în practică.

Pe baza constatărilor, Grupul de Lucru a făcut recomandări specifice despre cum poate România să îmbunătățească implementarea Convenției prin implicarea diferiților factori interesați din sectoarele public și privat.

Peste doi ani (nu mai devreme de octombrie 2026), România va trimite un raport scris Grupului de Lucru, descriind eforturile sale de a implementa aceste recomandări, precum și acțiunile sale de aplicare a legii privind mita la nivel internațional.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Dinamo defilează în Liga Campionilor! Românii au obținut o victorie importantă împotriva liderului Sporting CP

Dinamo București a obținut o victorie semnificativă în etapa a 6-a din Liga Campionilor la handbal masculin, învingând echipa portugheză Sporting CP cu scorul...

Nicușor Dan are un proiect ecologic pentru zona Șoseaua Vitan Bârzești

„Vrem să construim un nou parc sau o pădure urbană/de agrement, în zona Șoseaua Vitan Bârzești 20 A, pe un teren de aproape șase...

Pancu a fost judecat azi pentru gestul șocant din meciul cu Elveția! Care a fost decizia luată de Comisia Tehnică

Selecționerul U21, Daniel Pancu, și-a cerut scuze în fața Comisiei Tehnice pentru comportamentul său, iar FRF a decis să-l sancționeze financiar, dar îl păstrează...
Ultima oră
Pe aceeași temă