România s-a remarcat în 2023 ca fiind țara cu cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice”, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Potrivit raportului, prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au fost de 75% din media UE, plasând România pe primul loc la acest capitol, urmată de Polonia și Slovacia (82%). La polul opus s-au aflat Luxemburg (125%) și Danemarca (123%).
Pentru bunurile și serviciile din consumul final, românii plăteau, în medie, 61 de euro, cu 39% sub media UE. Bulgaria rămâne însă cea mai ieftină țară din blocul comunitar, costurile fiind cu 41% sub media europeană.
În contrast, Danemarca, Irlanda și Luxemburg sunt statele cu cele mai ridicate costuri de consum, Danemarca înregistrând un nivel de 145 de euro, cu 45% peste media UE.
Unde sunt prețurile cele mai mici și cele mai mari
România și Bulgaria au fost lideri ai prețurilor mici și la alte categorii. România a înregistrat cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru „Articole de mobilier și echipamente de uz casnic” (72%) și „Recreere și cultură” (64%).
De asemenea, Bulgaria s-a remarcat cu cele mai mici costuri pentru „Transport” (71%) și servicii de cazare și restaurante (52%).
Pe de altă parte, Danemarca a avut cele mai ridicate prețuri la aproape toate categoriile. Costurile pentru „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” au fost de 189% din media UE, iar serviciile de cazare și restaurante au ajuns la 152%.
Puterea de cumpărare: România, aproape de Polonia și Ungaria
În ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, calculat pe baza parității puterii de cumpărare (PPC), România a înregistrat un nivel de 78% din media UE, fiind urmată îndeaproape de Polonia și Ungaria (77%).
Cel mai scăzut nivel a fost înregistrat de Bulgaria (36%), iar cel mai ridicat de Luxemburg, care a depășit media UE cu 137%.
Datele publicate de INS au la bază Programul European de Comparare (PEC), inițiat pentru a analiza diferențele de prețuri și consum între țările europene. „Pentru a realiza comparații reale, indicatorii elimină efectele diferențelor de nivel al prețurilor, reflectând doar volumul de mărfuri și servicii achiziționate”, precizează INS.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.