Rata de ocupare a forței de muncă a crescut cu 0,2% în zona euro și a rămas stabilă în Uniunea Europeană, în al treilea trimestru al anului 2024, față de trimestrul precedent, potrivit datelor publicate de Eurostat.
România a înregistrat cel mai sever declin al ratei de ocupare a forței de muncă dintre statele membre, cu o scădere de 3,1% a ratei de ocupare.
În rândul țărilor membre, cele mai mari creșteri ale numărului persoanelor ocupate au fost raportate în Croația (+1,5%), Irlanda (+1,2%) și Malta (+1%).
Pe de altă parte, după România, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Estonia (-1,2%) și Letonia (-0,6%).
Situația în zona euro și UE
La nivel european, 219,1 milioane de angajați erau activi în al treilea trimestru din 2024, dintre care 170,9 milioane lucrau în zona euro.
Orele lucrate au rămas stabile în zona euro și au scăzut ușor, cu 0,1%, în UE comparativ cu trimestrul anterior. În termeni anuali, numărul de ore lucrate a crescut cu 0,9% în zona euro și cu 0,6% în UE.
Evoluția anuală
Comparativ cu al treilea trimestru din 2023, rata de ocupare a forței de muncă a crescut cu 1% în zona euro și cu 0,7% în UE în perioada iulie-septembrie 2024.
România a raportat o scădere anuală de 0,2% în al treilea trimestru din 2024, în contrast cu creșterea de 3,7% observată în trimestrul anterior.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!