Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației pentru finalul anului 2024 la 4,9%, față de 4% anterior
BNR a estimat că inflația va coborî la 3,5% până la sfârșitul anului 2025. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în octombrie la 2,3%, de la 2,1% în septembrie, potrivit datelor publicate de Eurostat. România rămâne, pentru a opta lună consecutiv, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5%.
În contrast, cele mai scăzute rate ale inflației s-au înregistrat în:
- Slovenia (0,0%),
- Lituania și Irlanda (ambele 0,1%).
Pe lângă România, cele mai mari rate au fost raportate în Belgia și Estonia (ambele 4,5%).
Din cele 27 de state membre, inflația anuală a crescut în 19 țări, inclusiv România (de la 4,8% în septembrie, la 5%), a rămas stabilă în 6 și a scăzut în 2 țări.
Inflația în zona euro și UE
În zona euro, inflația anuală a crescut la 2%, de la 1,7% în septembrie, atingând astfel nivelul țintă stabilit de Banca Centrală Europeană. Inflația de bază, care exclude prețurile la energie și alimente, s-a menținut la 2,7%.
Inflația în România
Potrivit Institutului Național de Statistică, în România:
- Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%,
- Mărfurile nealimentare cu 3,45%,
- Servicii cu 7,66%.
Rata medie a creșterii prețurilor de consum pe ultimele 12 luni a fost de 6,1%.
Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației pentru sfârșitul anului, la 4,9%, față de 4% anterior, estimând că aceasta va coborî la 3,5% până la sfârșitul lui 2025.
România continuă să se confrunte cu presiuni inflaționiste mai mari decât media UE, ceea ce indică provocări economice și necesită măsuri coordonate pentru stabilizarea prețurilor și sprijinirea consumatorilor afectați.