În luna august, tradițional cunoscută ca fiind perioada de vârf pentru vacanțe în Europa, românii sunt cei mai afectați de inegalitățile economice legate de concedii, potrivit Spotmedia.
După șapte luni de muncă intensă, luna august este adesea considerată ideală pentru relaxare și deconectare.
Totuși, nu toată lumea își poate permite o vacanță, iar România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul de persoane care nu își permit să plece în concediu, notează Spotmedia. În 2023, 60% dintre români nu au avut resurse financiare pentru o vacanță de o săptămână.
Următoarele țări cu cel mai mare procent de persoane care nu și-au permis o vacanță sunt Bulgaria, cu 44%, și Ungaria, cu 43%.
În contrast, Luxemburg și Olanda se situează la capătul opus al spectrului, cu doar 11% dintre cetățeni care nu și-au permis o vacanță de o săptămână în 2023. În afara Uniunii Europene, Norvegia are cea mai mică pondere de persoane în această situație, cu doar 7,9%.
Într-un sondaj realizat anul trecut, aproximativ 40% dintre români au declarat că nu intenționează să plece în concediu în vară.
De asemenea, 10% dintre respondenți au menționat că vor aloca sub 1.000 de lei pentru vacanță, iar 25% au indicat un buget între 1.000 și 3.000 lei.
Câți bani dau românii pe o zi de vacanță
În ceea ce privește cheltuielile în timpul vacanței, România se situează sub media Uniunii Europene, dar este mai bine poziționată comparativ cu alte țări est-europene. Potrivit datelor Eurostat, în 2022, media cheltuielilor pentru turism pe noapte a fost de 67 de euro în România, fiind ușor depășită de Bulgaria (69 de euro).
Comparativ, Luxemburg a înregistrat cele mai mari cheltuieli medii, de 175 de euro pe noapte, urmat de Austria cu 154 de euro, în timp ce media UE a fost de 87 de euro.
Alte țări cu cheltuieli medii mai mici includ Letonia (64 de euro), Lituania (63 de euro), Portugalia și Croația (57 de euro), Ungaria (52 de euro), Cehia (46 de euro), Grecia (45 de euro) și Polonia (44 de euro).