-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăRomânia are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul cu cele mai mici taxe, deoarece chiar dacă suntem printre țările cu cel mai mic TVA, angajatorii plătesc la stat jumătate din salariu, plus că la buget colectarea din partea marilor companii internaționale este aproape inexistentă, marii giganți scot în continuare banii din țară.

Într-o intervenție la Prima TV News, Marcel Ciolacu a declarat că România are cea mai mare evaziune din Europa, dar şi cele mai mici taxe.

“Avem cea mai mare evaziune din Europa şi avem cele mai mici taxe. Eu înţeleg că atunci când ai cele mai mici taxe, măcar pe alea să le plătim. Noi avem şi taxe mici şi avem şi evaziune mare. Deci ceva nu funcţionează. Primul lucru este digitalizarea. Nu există impozitare progresivă la companii. Impozitarea companiilor e impozitarea companiilor. Cum de altfel şi impozitul unic, acea cotă unică de impozitare, nu poate să fie 0,5, 9, 16, 19. Unde mai e…  Mai aud colegii din coaliţie, domnule, noi rămânem cu taxa unică. Care e taxa unică, că nu o înţeleg? Şi am dat câteva exemple. Eu nu pot să cumpăr un teren cu 1000 de euro, pe persoană fizică, şi să-l vând pe urmă cu 10 milioane de euro şi să fiu impozitat cu 10%. Fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lumea asta.  Până la un anumit prag…Alea sunt venituri, aşa-numitele venituri excepţionale. care trebuiesc impozitate pe trepte. Aia o impozitare progresivă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Românii plătesc cele mai mari taxe pe venituri

Aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul statului sub formă de taxe și impozite. Drept urmare, încasăm cei mai puțini bani comparativ cu angajații din alte 15 țări europene incluse într-un studiu realizat de Romanian Business Leaders.

Dacă vorbim de un angajat din România care are un salariu brut de 5.000 de lei, adică aproximativ 1.000 de euro, acesta rămâne după impozitare cu doar 2.860 de lei net.

Asta pentru că aproape 43% sau 2.140 de lei din veniturile lui brute ajung la stat, sub formă de taxe obligatorii: impozit pe venit, dar și contribuții pentru sănătate și pensie. Avem, așadar, printre cele mai mari poveri fiscale pe muncă, dacă este să ne raportăm la alte 15 țări europene analizate.

În acest clasament conduc angajații din Olanda, Italia și Germania
Salariul net în aceste țări reprezintă peste 70% din salariul brut. La polul opus, sunt țări precum Ungaria, Slovacia și România, unde salariul net reprezintă doar 57% din venitul brut.

Care este explicația?

România este printre puținele țări care nu au contribuțiile sociale plafonate. În aceeași situație mai sunt Portugalia și Ungaria. Practic, din acest motiv, salariul net al angajaților din România este mai mic față de alte țări.

De ce avem evaziunea fiscală?

,,Pentru că avem un dezechilibru de buget și, atunci, așteptările noastre sunt ca o parte destul de semnificativă din controalele fiscale să se întoarcă într-o zonă pe care am mai avut-o în trecut – și anume aceea de sesizări în zona de evaziune fiscală. Dar nu numai din acest motiv, ci și din motivul că avem în discuție în acest moment, la nivelul Curții Constituționale, o lege care va modifica Legea evaziunii fiscale și pe care ne așteptăm să o vedem publicată în Monitorul Oficial și aplicată în practică”, explică Alina Timofti, Partener Pwc.

Nu cresc taxele, dar taxa pe lux a intrat în vigoare de anul acesta

ANAF va trimite, în decurs de 30 de zile, înștiințări către contribuabilii care se încadrează în limitele acestei legi. notificarea va conține datele de identificare ale contribuabilului, obiectul notificării, precum și suma pe care acesta va trebui s-o plătească. Aceștia au la dispoziție până la data de 30 septembrie 2024 (la imobile) și 31 decembrie 2024 (la mașini), pentru a plăti ”taxa pe lux”.

Ne descurcăm cu banii în 2024?

Chestionat dacă a vorbit cu ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, care susţine că banii nu ajung pentru toate cheltuielile din acest an, Ciolacu a declarat:

“Noi vrem să facem investiţii de aproape 100 de miliarde anul acesta. Va fi un record. Sustenabilitatea economiei româneşti este în acest moment bazată pe investiţii. A crescut consumul. M-am uitat pe cifrele din ianuarie şi februarie. A început să crească consumul. ANAF au spus că colectează. Au colectat.  Ştiu că e o plăcere, mai ales în spaţiu public, cu mărirea de taxe şi impozite”.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă