3.8 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăEconomieCriza EnergeticăRomânia a scăzut producția de energie în 2024, deși consumul a crescut

România a scăzut producția de energie în 2024, deși consumul a crescut

România a produs mai puțină energie în primele 11 luni din 2024, fiind nevoită să importe mai mult pentru a-și acoperi necesarul. În perioada ianuarie-noiembrie 2024, producția internă de energie a scăzut cu 4,7%, în timp ce importurile au crescut cu același procent (4,7%).

Energia produsă din surse eoliene a scăzut semnificativ (-19%), în timp ce producția de energie solară a crescut spectaculos, cu peste 1.200 de milioane kWh. Hidrocentalele au produs cu 21,8% mai puțină energie, iar centralele nucleare au înregistrat o scădere de 2,8%.

Românii au consumat mai multă energie electrică în această perioadă: consumul populației a crescut cu 3,2%, în timp ce economia a folosit cu 1,5% mai multă energie. În schimb, iluminatul public a consumat cu 4,7% mai puțin.

Țara noastră a exportat mai puțină energie electrică în 2024, înregistrând o scădere de 566,4 milioane kWh față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, pierderile în rețele și stații (consumul propriu tehnologic) au scăzut cu 136,1 milioane kWh.

În total, resursele de energie primară ale României au scăzut cu 0,4% față de primele 11 luni din 2023, în timp ce resursele de energie electrică au crescut ușor, cu 0,2%, reiese din datele publicate joi de către Institutul Național de Statistică.

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024
România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de Crăciun, datorită unei producții masive din surse eoliene. Exporturile nete de energie electrică au depășit pragul de 2.000 MW, parcurile eoliene contribuind cu peste o treime din totalul producției interne, scrie profit.ro.

La ora 10:21, consumul național era de 5.467 MW, în timp ce producția totală atingea 7.478 MW. Parcurile eoliene generau 2.660 MW, adică peste 35% din energia produsă. Recordul zilei a fost înregistrat la ora 4 dimineața, când exporturile nete au ajuns la 2.287 MW, iar producția eoliană se ridica la 2.701 MW. Această situație favorabilă a fost anticipată pe piața spot a energiei (PZU), unde prețurile medii orare au fost sub 600 lei/MWh, iar în anumite intervale chiar sub 400 lei/MWh.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Donald Trump plănuiește o decizie neașteptată privind TikTok după preluarea mandatului

Donald Trump, care va prelua oficial funcția de președinte al SUA pe 20 ianuarie, intenționează să amâne interzicerea aplicației TikTok în Statele Unite, în...

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.388 lei în noiembrie 2024, o majorare anuală de 13,1%

Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în sectorul IT, cu o medie de 12.423 lei, în timp ce în industria textilă, angajații au...

Delegația FMI, o nouă în vizită la București în luna februarie

Fondul Monetar Internațional (FMI) va trimite o delegație la București în perioada 3-7 februarie 2025 pentru o vizită de lucru, conform unui comunicat oficial...
Ultima oră
Pe aceeași temă