Prințul de Wales, care este moștenitorul tronului britanic, va face un pas în față la Westminster Abbey pe 6 mai și îi va jura loialitate și credință regelui în timpul ceremoniei istorice, notează people.com.
La scurt timp după ce Regele Charles va fi încorona, Prințul William, în vârstă de 40 de ani, va îngenunchea în fața Regelui Charles, în vârstă de 74 de ani, și va spune: „Eu, William, Prinț de Wales, vă jur loialitate, credință și adevăr vă voi purta, ca domn al vostru pe viață și pe moarte. Așa să-mi ajute Dumnezeu”.
Cuvintele Prințului de Wales sunt un ecou al jurământului făcut de regretatul său bunic, Prințul Philip, soției sale, Regina Elisabeta, în 1953, când a jurat, de asemenea, să fie „omul ei de onoare de viață și de moarte”.
„Cuvintele de fidelitate” și rolul prințului William au fost confirmate în liturghia slujbei de încoronare publicată de biroul Arhiepiscopului de Canterbury de la Palatul Lambeth.
Prințul William – care a sărbătorit sâmbătă 12 ani de căsătorie cu Kate Middleton, prințesa de Wales – este singurul membru al familiei regale care își va prezenta omagiile în acest mod în cadrul slujbei.
Prințul William va apărea, de asemenea, în timpul slujbei de încoronare, în timp ce Stole Royal (n.r. element folosit în timpul încoronării unui monarh britanic) și Robe Royal vor fi aduse regelui.
Publicul își poate declara loialitate față de Suveran
De altfel, va exista un moment diferit față de cele din trecut. Arhiepiscopul, Preafericitul și Onorabilul Justin Welby îi vor invita pe oamenii din Marea Britanie care urmăresc sau ascultă ceremonia să se alăture unui Omagiu al Poporului.
Biserica Angliei spune că acesta este un „moment nou și semnificativ în tradiția Încoronării. Ca niciodată până acum, publicului larg nu i s-a oferit o asemenea oportunitate de a se alătura personalităților naționale pentru a-și declara loialitatea față de Suveran”.
Noul jurământ spune: „Jur că voi fi loial Majestății Voastre, precum și moștenitorilor și succesorilor voștri, conform legii. Așa să-mi ajute Dumnezeu”. Acesta este urmat de o fanfară, iar arhiepiscopul conduce apoi poporul în aclamația „God Save The King” (n.r „Dumnezeu să-l salveze pe Rege”), răspunsul fiind „God save King Charles, Long live King Charles, May The King live forever” (n.r. Dumnezeu să-l salveze pe Regele Carol, Trăiască Regele Carol, Fie ca Regele să trăiască veșnic!).
Într-o altă abatere remarcabilă de la tradiție și subliniind diferitele comunități din Marea Britanie modernă, liderii altor religii îl vor saluta la unison pe Charles la ieșirea de la slujbă. Reprezentanții cultelor evreiască, hindusă, sikh, musulmană și budistă vor spune: „Ca vecini de credință, recunoaștem valoarea serviciului public. Ne unim cu oamenii de toate credințele și convingerile pentru binele comun”.
De altfel, o femeie episcop va lua parte la o încoronare, iar limbile tradiționale ale națiunilor din Insulele Britanice vor fi, de asemenea, folosite. Există o rugăciune în galeză și un imn, Veni Creator, care va fi cântat în galeză, gaelică scoțiană și gaelică irlandeză.
Iar într-un moment emoționant al slujbei, Regele Carol va recita o rugăciune personală, precizează Palatul Lambeth.
Charles va spune: „Fă ca eu să fiu o binecuvântare pentru toți copiii Tăi, de orice credință și convingere, pentru ca împreună să descoperim căile blândeții și să fim conduși pe calea păcii”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!