Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei de dinainte de mai 2019, dar și pentru creditele curente ale companiilor, a scăzut joi la 5,59%, față de 5,80% înregistrat în ședința anterioară.
Evoluția ROBOR este determinată de o serie de factori esențiali, printre care se numără politica monetară a BNR, nivelul lichidității din piață, rata inflației și politica fiscală.
Banca Națională a României a decis recent să reducă dobânda-cheie de la 6,75% la 6,50% pe an, și totodată, a scăzut rata dobânzii la facilitatea de depozit de la 5,75% la 5,5% pe an.
BNR a început relaxarea monetară în iulie
În prima parte a lunii iulie, indicele ROBOR a coborât sub pragul de 6%, această scădere semnificativă fiind influențată de reducerea accelerată a inflației spre 5%.
Această evoluție a determinat Consiliul de Administrație al BNR să inițieze procesul de relaxare monetară în luna iulie, când banca centrală a redus dobânda-cheie de la 7% la 6,75% pe an, după o perioadă de un an și jumătate în care aceasta a rămas stabilă.
În același timp, rata dobânzii la facilitatea de depozit a fost ajustată de la 6% la 5,75% pe an.