Medicii infecționiști atrag atenția asupra îmbolnăvirii populației, din cauza contaminării apei
Medicul infecționist, Adrian Marinescu a declarat că localnicii din zonele afectate de inundații sunt expuși la boli cu transmitere digestiv-hidrică, precum dizenteria și hepatita A.
„Apa trebuie fiartă înainte de consum și răcită, dar răcirea nu trebuie făcută cu gheață, pentru că ar putea fi și aceasta o sursă de toxinfecție alimentare,” spune doctorul Marinescu. Acesta vorbește despre măsuri precum clorinarea apei, vaccinarea antitetanos și împotriva hepatitei A, precum și pulverizarea cu insecticid în zonele inundate sau asigurarea unor condiții minime de igienă pentru prepararea hranei.
Pe lângă bolile digestive, inundațiile favorizează și apariția altor riscuri pentru sănătate. „Avem mai mulți țânțari și de aici riscul de West Nile. În plus, persoanele alergice sau astmatice pot suferi agravări ale simptomelor din cauza mucegaiului și a condițiilor insalubre,” a mai explicat dr. Marinescu la Antena 3. Medicul a insistat că măsurile rapide luate de autorități sunt esențiale: „Întâi ar trebui rezolvată partea epidemiologică, și aici trebuie luate măsuri rapide.”
Un alt aspect critic este legat de apa stătătoare și nămolul rămas în casele oamenilor, care pot favoriza răspândirea infecțiilor. „Cu cât vom avea mai mult timp aceste inundații, riscul va fi mai mare,” a mai spus Adrian Marinescu, avertizând că mucegaiul apărut în case poate reprezenta un pericol grav, în special pentru persoanele în vârstă sau cele cu predispoziție la alergii.