Cu toate acestea, rata de schimb euro/leu a rămas aproape nemodificată în ultimele săptămâni
Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României (BNR) au scăzut în luna noiembrie cu 1,67 miliarde de euro, ajungând la 61,17 miliarde de euro, conform datelor oficiale. Scăderea nu poate fi explicată integral prin plata datoriilor externe, ridicând semne de întrebare cu privire la alte posibile intervenții pe piața valutară, scrie profit.ro.
În noiembrie, rezervele au fost alimentate cu 4,37 miliarde de euro, inclusiv modificările rezervelor minime ale instituțiilor de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și alte contribuții. Totuși, ieșirile au totalizat 6,04 miliarde de euro, printre care modificări ale rezervelor minime, plăți în contul datoriei publice (aproximativ 649 milioane euro), tranzacții din contul Comisiei Europene și alte operațiuni.
Aproximativ 1 miliard de euro nu a fost asociat cu plăți ale datoriei externe. Indici precum creșterea dobânzilor pe termen scurt în piața interbancară sugerează că BNR ar fi intervenit pe piață, pentru a proteja stabilitatea cursului de schimb, în contextul incertitudinilor electorale.
Vânzarea de obligațiuni de stat în lei de către investitori, în principal cei străini, a amplificat presiunile pe piață, ceea ce a dus la creșterea randamentului și, implicit, la o cerere suplimentară de valută.
Rata de schimb si rezerva de aur, stabile
Cu toate acestea, rata de schimb euro/leu a rămas aproape nemodificată în ultimele săptămâni, iar rezerva de aur s-a menținut la 103,6 tone, cu o valoare de piață de 8,4 miliarde de euro.
La finalul lunii noiembrie, rezervele internaționale ale României (valute plus aur) au fost de 69,57 miliarde de euro, față de 71,36 miliarde de euro la 31 octombrie 2024.