6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSănătateRevoluție în Oncologie: un nou tratament pentru cancer

Revoluție în Oncologie: un nou tratament pentru cancer

Pentru prima oară, metoda demonstrează că este posibil să oprești anumite tipuri de cancer

Australia se confruntă cu cea mai mare frecvență de cancer de piele din lume, iar această metodă nouă, ar putea îmbunătăți tratamentele existente pentru melanom. Mai mult, tehnicile utilizate au potențialul de a fi adaptate și pentru alte tipuri de cancer.

Studiul, realizat de profesorii Wenbo Bu de la Universitatea Fudan din Shanghai și Dayong Jin de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia, a fost publicat în revista Nature Nanotechnology și a adus la lumină o descoperire revoluționară în tratamentul cancerului. Cercetătorii au reușit să dezvolte o terapie inovatoare, prin reactivarea în celulele bolnave, a unor căi metabolice.

„Cercetarea noastră demonstrează că acest cancer poate fi stopat prin reactivarea căilor metabolice latente. Acest lucru poate fi realizat, folosind nutrienți simpli și siguri, cum ar fi aminoacizi, zaharuri și vitamine, care sunt ușor de accesat și bine tolerate.”

prof. Wenbo Bu

Echipa a utilizat tirozină, un aminoacid larg disponibil, livrat sub formă de nanomedicină, pentru a modifica metabolismul melanomului, o formă gravă de cancer de piele. Astfel, a fost blocată creșterea celulelor canceroase, conform Sci Tech Daily.

Deși tirozina are o absorbție limitată în organismele vii, cercetătorii au reușit să o livreze eficient folosind nanotehnologia, împachetând-o în particule microscopice numite nanomicele, care se fixează pe membranele celulelor canceroase și se descompun ușor, facilitând absorbția.

Profesorul Dayong Jin a explicat: „În celulele canceroase, unele căi metabolice sunt excesiv de activate, în timp ce altele sunt inhibate, creând un mediu favorabil pentru propagarea rapidă a bolii.”

Diverse tipuri de cancer răspund diferit la anumite tipuri de nutrienți. Melanomul se dezvoltă din melanocitele care produc melanină în piele, iar tirozina este esențială pentru producerea melaninei, ceea ce explică eficacitatea sa în tratarea melanomului.

Într-un alt experiment, cercetătorii au combinat acest nou tratament cu terapia laser în infraroșu și au obținut rezultate promițătoare, reușind să elimine melanomul în doar șase zile, fără recidivă pe durata studiului.

Aceste descoperiri deschid o nouă eră în utilizarea nanomedicinei pentru tratamentul cancerului, anticipând o viitoare terapie mult îmbunătățită.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Pompele de căldură și confortul termic pe tot parcursul anului

Într-o lume în care eficiența energetică și confortul termic sunt tot mai importante, pompele de căldură au devenit soluția ideală pentru menținerea unui...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă