8.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRevoluția din sistemul bugetar, anunțată de Ciolacu. Sunt 50 de măsuri

Revoluția din sistemul bugetar, anunțată de Ciolacu. Sunt 50 de măsuri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul urmează să aprobe o ordonanţă de urgenţă privind reduceri de cheltuieli în sistemul bugetar care cuprinde 50 de măsuri.

Şeful Executivului a avut, miercuri, o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la sediul ministerului.

„Am avut o discuţie foarte aşezată în principal pe ordonanţa de urgenţă pe care urmează să o promovăm în Guvernul României în ceea ce priveşte partea de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar. Sunt peste 50 de măsuri, domnul ministru le va detalia. Ele au fost discutate şi în cadrul Coaliţiei. De fapt şi de drept, vorbim în primul şi în primul rând, din punctul meu de vedere, de prima reformă reală în ceea ce priveşte sistemul bugetar. Este pentru prima oară când un Guvern al României îşi asumă o astfel de abordare „, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a subliniat că măsurile propuse de ministrul Finanţelor sunt „corecte”.

„Cred cu tărie că toate măsurile propuse în acest moment de domnul ministru sunt corecte. Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare, să primească sporuri. Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci. Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen şi mă bucur că am un partener, actualul ministru al Finanţelor Publice, să ne asumăm aceste lucruri curajos şi să le explicăm românilor foarte clar”, a declarat Ciolacu.

Șeful PSD a precizat că setul de măsuri vizează crearea unui echilibru macroeconomic astfel încât perspectiva României de creştere economică să rămână stabilă.

„Am venit cu principiul de a face un echilibru între măsurile ce privesc cheltuielile şi măsurile ce privesc veniturile. Cunosc specialiştii care spun că trebuie tăiate numai cheltuieli, cheltuielile duc, de fapt, la o scădere a consumului, normal că trebuie şi venituri. De aceea, prin tot acest pachet, atât de reduceri de cheltuieli, dar şi de venituri, se va crea un echilibru macroeconomic astfel încât tot ce este acum funcţional şi perspectiva în continuare a României de creştere economică să rămână stabilă, de asemenea şi perspectiva de a nu se discuta cu statul român o suspendare a fondurilor europene”, a afirmat Ciolacu.

Şeful Executivului şi-a exprimat regretul că aceste măsuri nu s-au discutat cu câteva luni înainte, astfel încât ele să fie luate treptat.

„Sunt măsuri care au efecte imediate şi efecte indirecte, cum sunt cele cu 200.000 de locuri vacante, unele bugetate, altele nebugetate. (…) Automat au şi efecte indirecte în ceea ce priveşte cheltuielile. Sunt plafoane în ceea ce priveşte sporurile. Nu putem avea sporuri mai multe decât salariul de bază. Nu putem avea pensii speciale mai mari decât ai avut veniturile, mai mult, să te şi pensionezi la 42-45 de ani. (…) Sunt foarte încrezător şi îmi asum această reformă în sistemul bugetar. Ea trebuia făcută de mult timp. Sunt mult prea multe modificări legislative făcute ori în Parlament, ori în Guvernul României. Trebuie să existe o echitate socială. Nu putem să avem venituri mai mari decât preşedintele României, dar să solicităm să mai primim şi tichete de vacanţă. Trebuie să înţelegem că în continuare nu putem impozita la fel în ceea ce priveşte impozitul pe muncă, cu cea mai mare impozitare pe muncă din Uniunea Europeană la cei cu venituri mici, media europeană e între 15-20% impozitarea pe muncă la cei cu venituri mici şi mai mare la cei cu venituri mari. Este o diferenţă majoră între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a subliniat că îşi asumă în totalitate aceste reforme, chiar dacă ele deranjează anumite persoane.

„Mai puţin mă interesează şi pe mine, şi am văzut că şi pe domnul ministru, cine este de vină şi unde s-a greşit până acum. Repet, îmi asum în totalitate aceste reforme, chiar dacă ele deranjează anumite persoane. Nu poate să deranjeze întreg sistemul bugetar, pentru că este un sistem corect din sistemul bugetar. Cred că a venit timpul, chiar mai târziu, de a implementa aceste soluţii pe care domnul ministru o să vi le detalieze. Programul e foarte clar”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a anunţat că săptămâna viitoare, miercuri, va avea loc o nouă discuţie la Ministerul de Finanţe, unde se va discuta inclusiv pe tema rectificării bugetare care va fi operată în luna septembrie.

” Miercuri o să ne revedem la Ministerul Finanţelor cu întreaga echipă, o să discutăm şi începem discuţiile şi pe ordonanţa cu veniturile şi totodată vedem întreg ansamblul şi cu rectificarea pe care o să o facem în luna septembrie. (…) Toate aceste lucruri puse în ansamblu şi văzut întregul tablou, inclusiv cu rectificarea bugetară – şi aici am discutat cu întreaga echipă a ministerului – o să mai discutăm miercuri, după ce vor definitiva cu ordonatorii principali de credite ceea ce priveşte rectificarea, fiindcă este o abordare corectă, este o abordare cu întregul tablou, nu este o abordare pompieristică, astfel încât împreună cu domnul ministru să putem merge pe urmă şi la Comisie şi la Bruxelles să închidem negocierile care ţin şi de modificările PNRR-ului „, a mai afirmat Ciolacu.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...

Industria României, în declin pentru al șaselea an consecutiv

Economiștii avertizează că România are nevoie de o politică industrială clară, sprijin pentru inovație și tehnologizare Industria României continuă să fie în declin pentru al...
Ultima oră
Pe aceeași temă