10.2 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăRepublica Moldova va primi energie din România. Transnistria trebuie să plătească

Republica Moldova va primi energie din România. Transnistria trebuie să plătească

Republica Moldova va primi energie din România, fie ca ajutor, fie contra cost, dar cu siguranță Transnistria, care nu este sub controlul guvernului de la Chișinău, va trebui să plătească pentru ea.

România continuă să sprijine Republica Moldova în domenii care vizează aprovizionarea cu energie electrică și gaze, a anunțat Guvernul României după întrevederea desfășurată marți, 13 septembrie, între șefii celor două guverne, Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița. Întrevederea a avut loc în cadrul unei vizite de o zi pe care premierul Republicii Moldova a efectuat-o în România. Potrivit Guvernului României, Natalia Gavrilița și Nicolae Ciucă au luat, împreună, un mic dejun de lucru, de la ora 8, apoi au continuat programul oficial.

„A fost analizat stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii care vizează aprovizionarea cu energie și gaz, asigurarea finanțărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum și sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a asigurat că România depune toate eforturile pentru a găsi soluții de furnizare, tranzit și stocare a cantităților de gaze necesare Republicii Moldova. În privința energiei electrice, aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu și lung”, a transmis Guvernul României.

„Pe lângă reformele sistemice, axate pe modernizare, prioritatea numărul unu pentru Guvernul Republicii Moldova este să trecem cu bine peste această iarnă”, a recunoscut premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Republica Moldova va stoca gaze în România, iar România va căuta soluții pentru a furniza gaze și energie electrică Republicii Moldova. Guvernul României a anunțat această decizie, după discuțiile purtate, marți, la București, de Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița.

„România depune toate eforturile pentru a găsi soluții de furnizare, tranzit și stocare a cantităților de gaze necesare Republicii Moldova. În privința energiei electrice, aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Interesantă este, în acest context, și o declarație a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Declarația a fost făcută după ce Maia Sandu i-a primit, luni, la Chișinău, pe doi deputați români, Cătălin Drulă și Dan Barna. Presa din Republica Moldova informa că s-a discutat despre securitatea energetică și cea economică, în contextul vulnerabilităților amplificate de războiul din Ucraina. Maia Sandu a precizat că Transnistria va primi gaze doar dacă va plăti pentru ele.

„Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuşi să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”

Maia Sandu,

Președinta Republicii Moldova

Decizia de a pune Transnistria să plătească pentru cota de gaze care i-ar reveni din România, în cadrul cantității totale destinate Republicii Moldova, pare să fie luată nu de România, ci de autoritățile de la Chișinău.

Deputatul Cătălin Drulă, după întrevederea avută cu președinta Maia Sandu, nu făcea nicio referire la chestiunea plății acestor gaze către România și nici de vreo plată separată care ar urma să fie plătită de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Nici premierul Nicolae Ciucă nu a anunțat, după întrevederea avută cu premierul Natalia Gavrilița, că România va cere bani de la autoritățile din Transnistria.

„A fost o bucurie să ma reîntâlnesc astăzi cu Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Am vorbit despre situația economică și de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina. România și Republica Moldova trebuie să coopereze pentru a găsi soluții la criza energetică. Maia Sandu și Republica Moldova au făcut eforturi extraordinare în această perioadă de criză, cu un război la graniță. Locul Republicii Moldova este alături de România în Uniunea Europeană”, anunța Cătălin Drulă într-un mesaj postat pe internet.

Obligarea autorităților de la Tiraspol de a plăti pentru gazele oferite de Republica Moldova apare în condițiile în care separatiștii de la Tiraspol insistă, din nou, să fie recunoscută independența Transnistriei față de Republica Moldova. Situația a fost explicată, într-un recent interviu pentru „Europa Liberă”, de vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian. „Din ce am văzut până acum, Tiraspolul insistă pe independență. Nu poate fi vorba în discuții despre altceva decât despre integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul acestei regiuni în componența Republicii Moldova”, a precizat vicepremierul Serebrian.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:51

VIDEO. Donald Trump este noul președinte al Americii

Fostul președinte american și candidat republican Donald Trump a susținut un discurs în cadrul unui eveniment de seară electorală la Centrul de Convenții din...

Românii se pregătesc pentru Black Friday: 53% intenționează să facă cumpărături, dar bugetele sunt mai restrânse

Mai mult de jumătate dintre români (53%) își propun să profite de ofertele de Black Friday, însă, potrivit unui sondaj realizat de tbi bank,...

Zona euro arată primele semne de stabilizare economică în octombrie, în pofida contracției prelungite

Economia zonei euro începe să dea semne de stabilizare, potrivit unui sondaj realizat de S&P Global și publicat de Bloomberg și Reuters. Activitatea economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă