-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internaționalRepublica Moldova va participa la proiectul reactoarelor nucleare din România

Republica Moldova va participa la proiectul reactoarelor nucleare din România

Republica Moldova va participa la proiectul de reactoare nucleare de mici dimensiuni din România, care se vor construi cu sprijinul Statelor Unite.

Implicarea Republicii Moldova a fost anunțată, în ședința guvernului de la Chișinău, de Andrei Spînu, vicepremier și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Discutăm cu România pe subiectul mini-reactoarelor nucleare, care se va regăsi în strategia pe termen lung. Ne propunem să nu facem strategie doar pe 10 ani, pentru că domeniul energetic necesită mult mai mult timp. Strategia va fi până în anul 2050 și va include toate elementele de la eficiența energetică, regenerare, încălzire și termie care necesită a fi abordate”, a precizat vicepremierul Spînu.

În mod evident, Republica Moldova speră să beneficieze de energie electrică de la unul dintre reactoarele nucleare mici care va funcționa în România. Nu s-a precizat încă în ce mod s-ar implica Republica Moldova în acest proiect, mai mult decât în calitate de beneficiar.

Datele făcute deja publice arată că în România vor fi instalate mai multe reactoare de mici dimensiuni, produse în SUA. Ele vor fi diferite de cele de la Cernavodă. Pentru amplasamentul noilor reactoare se caută poziții în mai multe regiuni ale României.

Proiectul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni este cea mai nouă tehnologie americană

Proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR) este realizat de compania americană NuScale Power. În noiembrie 2021, despre acest parteneriat au discutat președinții României și SUA, Klaus Iohannis și Joe Biden. La discuții au mai participat, în ultimele luni, reprezentanți ai Ministerului Energiei din România precum și ai Ambasadei SUA la București. Inclusiv președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a discutat acest aspect cu ambasadorul SUA.

În acest moment, 80 la sută din energia electrică a Republicii Moldova este furnizată de termocentrala de la Cuciurgan. Centrala se află în regiunea controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol, adică, indirect, sub controlul Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă