6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRepublica Moldova poate începe negocierile de intrare în UE chiar anul acesta

Republica Moldova poate începe negocierile de intrare în UE chiar anul acesta

Chiar în anul 2023, Republica Moldova poate începe negocierile de intrare în Uniunea Europeană, a declarat, duminică, la Chișinău, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu prilejul prezenței sale la Adunarea Națională Moldova Europeană.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a fost cel mai important oaspete străin care s-a aflat alături de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Adunarea Națională Moldova Europeană. Adunarea populară a avut cei mai mulți participanți la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, numărul celor prezenți aici fiind estimat de polițiști la circa 75.000 de oameni. Acțiuni de mai mică amploare au fost organizate și în orașe din alte țări europene, cu participarea cetățenilor Republicii Moldova.

„Europa este Moldova. Moldova este Europa”, a declarat Roberta Metsola. ”Veți aduce o părticică din Moldova în Europa și veți face Europa mai puternică. Credem în aceleași valori. Împreună putem înfrunta orice, pentru că Republica Moldova este parte a familiei europene și această familie va fi întotdeauna cu voi. Republica Moldova nu este singură. Doamnă președintă, vrem să fim alături de voi când țara dumneavoastră va începe oficial negocierile de aderare, să sperăm chiar în acest an”, a spus președinta Parlamentului European.

Aflată alături de Roberta Metsola, șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut un discurs echilibrat. Ea le-a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova din țară și din afara frontierelor, precizând că au, cu toții, același obiectiv. „Oriunde v-ați afla acum, vocea noastră azi este una comună. Am venit să spunem răspicat, cu încredere și cu mândrie – moldovenii sunt europeni! Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Proiectul nostru de țară și obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susținerea Uniunii Europene în acest drum. Și asta o cere poporul Republicii Moldova. A cerut-o de fiecare dată când a ieșit în stradă să-și apere drepturile, a cerut-o la alegeri, o cere acum când, iarăși, ne-am adunat împreună pentru a decide soarta Moldovei. Europa este mai mult decât o lozincă politică, Europa este un mod de viață, un vis care trebuie să devină realitate și este șansa poporului nostru să trăiască în pace, în liniște și în belșug. Acest vis depinde de fiecare dintre noi”, a spus președinta Republicii Moldova. Maia Sandu a salutat rezistența Ucrainei împotriva Rusiei și a precizat că Ucraina și Republica Moldova au același interes: „Războiul este azi departe de casele moldovenilor pentru că ucrainenii luptă eroic și își dau viața pentru pământul și neamul lor. Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului”.

Se poate observa diferența dintre entuziasmul Robertei Metsola, care i-a încurajat pe cetățenii Republicii Moldova că ar putea începe negocierile cu UE chiar în anul 2023, și realismul Maiei Sandu, care a precizat că Republica Moldova va intra în UE până în anul 2030. Mai trebuie observat că, la Adunarea Națională din ziua de 21 mai, în discursul președintei Republicii Moldova n-a mai existat vreo referire la relația specială cu România sau la vreo ipotetică unire a Republicii Moldova cu România.

Președinta Parlamentului European s-a întâlnit la Chișinău cu șefa statului, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova și cu șeful Guvernului Republicii Moldova. Roberta Metsola a vrut să le dea speranțe cetățenilor aflați în Piața Marii Adunări Naționale, spunându-le că Republica Moldova ar putea începe negocierile de intrare în UE pe mandatul de șef de stat al Maiei Sandu.

„Republica Moldova este parte a familiei europene și această familie va fi întotdeauna cu voi. Republica Moldova nu este singură. Doamnă președintă, vrem să fim alături de voi când țara voastră va începe oficial negocierile de aderare, să sperăm chiar în acest an”

Roberta Metsola,

Președinta Parlamentului European

Șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a declarat sigură că țara pe care o conduce va fi primită în UE, ca membru cu drepturi depline, ca o finalizare a drumului început în anul 2022, când Republica Moldova primise titlul de țară candidată. Totuși, Maia Sandu le-a explicat cetățenilor că Republica Moldova va intra în UE până în anul 2030, fără a promite un termen mai scurt.

„Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Proiectul nostru de țară și obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susținerea Uniunii Europene în acest drum”

Maia Sandu,

Președinta Republicii Moldova

Maia Sandu le-a amintit cetățenilor că intrarea în UE reprezintă cea mai sigură garanție că dependența Republicii Moldova față de Rusia a luat sfârșit.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Volodimir Zelenski: Kievul ar putea lua în considerare continuarea tranzitului gazului rusesc către Europa

Ucraina continuă să câştige anual între 0,8 și un miliard de dolari din taxele de tranzit pentru gazul rusesc Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Autoritățile iraniene au ridicat recent interdicția impusă asupra platformelor WhatsApp și Google

Autoritățile iraniene au ridicat recent interdicția impusă asupra platformelor WhatsApp și Google Play, ca prim pas în reducerea restricțiilor de internet din țară, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă