În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda
Bătălia politică se dă între Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Alexandr Stoianoglo, candidat al Partidului Socialiștilor, transmite IPN.
Scrutinul este monitorizat de observatori naționali și internaționali acreditați de CEC. Observatorii acreditați în primul tur își pot continua activitatea de observare și monitorizare a alegerilor și în al doilea tur. Pentru primul tur de scrutin au fost acreditați peste două mii de observatori.
În listele electorale de bază sunt incluși peste 2,7 milioane de alegători. În al doilea tur, scrutinul este declarat valabil, dacă participă cel puțin o cincime (1/5) din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
Alegătorii pot veni să-și exercite dreptul la vot până la ora 21.00. Biroul electoral poate decide prelungirea termenului votării cu cel mult două ore, pentru a le permite alegătorilor care stau la rând, să poată vota în cele 2 219 secții de votare, dintre care 1 988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului. Votanții din diaspora își vor exercita dreptul la vot în 231 de secții, deschise în 37 de țări.
Buletinele de vot sunt tipărite și în limbile minorităților naționale: ucraineană, bulgară, găgăuză, rusă și romani.
Cetățenii cu drept de vot, atât din țară, cât și de peste hotare, pot vota cu buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, iar actul trebuie să confirme domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare. De asemenea, alegătorii pot vota cu buletinul de identitate provizoriu, având mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului sau cu pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.
Studenții și elevii cu drept de vot, care nu au domiciliul sau reședința temporară în localitatea unde își fac studiile, pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte actul de identitate și carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă. În ziua de 3 noiembrie, centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice eliberează gratuit buletine de identitate provizorii votanților care nu dețin acte de identitate. Toate centrele multifuncționale activează cu program special de muncă, între orele 07.00 și 21.00.
Alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte temeiuri, nu poate veni la secția de votare, poate solicita biroului electoral urna mobilă. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 14.00, dacă este prezentat un certificat medical. Cererile depuse pentru turul întâi nu sunt valabile în al doilea tur.
În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda. Pentru această modalitate de vot s-au înregistrat aproape 1800 de votanți moldoveni.