În Republica Moldova se va aplica un program de învățare a limbii române, adresat locuitorilor care aparțin unor minorități naționale.
Un anunț în acest sens a fost făcut de șefa statului, Maia Sandu, informează presa de la Chișinău.
„Din 2023, și adulții vor putea învăța limba română la cursuri gratuite, oferite de Ministerul Educației. Programul național de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include și cursuri pentru adulți, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop”, a precizat președinta Republicii Moldova.
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a elaborat un Program Național de învățare a limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv de populația adultă. Programul se derulează în perioada 2022-2025.
Limba națională a Republicii Moldova este limba română, potrivit unei decizii, din anul 2013, a Curții Constituționale de la Chișinău. Totuși, termenul „limba moldovenească” încă figurează în Constituția Republicii Moldova, care fusese adoptată anterior, în anul 1994.
Expresia „limba moldovenească” figurează și în unele reglementări din Ucraina. În schimb, România consideră că „limba moldovenească” nu există.
Membrii unor minorități naționale vorbesc de obicei limba rusă
Foarte mulți locuitori, mai ales cei din Transnistria, au ca limbă maternă limba rusă. De asemenea, circa jumătate dintre locuitorii Republicii Moldova cunosc și folosesc limba rusă, fie pentru că e limbă maternă, fie pentru că au învățat-o la școală. Pe acest motiv, politicienii filoruși și comuniști susțin că limba rusă trebuie să fie limbă de comunicare interetnică.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!