3.9 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRepublica Moldova începe retragerea din CSI, ultima ei legătură cu Rusia

Republica Moldova începe retragerea din CSI, ultima ei legătură cu Rusia

Republica Moldova începe retragerea din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) iar această decizie ar fi începutul procesului de retragere completă a Republicii Moldova din CSI, ultima ei legătură cu Rusia.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat începerea procesului de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Decizia a fost anunțată în fața jurnaliștilor în dimineața zilei de 15 mai 2023.

CSI a fost o organizație înființată, la inițiativa Rusiei, imediat după destrămarea URSS. Practic, prin intermediul acestei organizații, Rusia a încercat să-și mențină influența politică și economică asupra țărilor din fostul spațiu sovietic. Republica Moldova a aderat la Adunarea Interparlamentară a CSI în anul 1998.

Una dintre țările CSI a fost Ucraina, fiind chiar membru fondator, alături de Rusia și de Belarus. Totuși, în ciuda apartenenței comune la această organizație, Rusia a atacat Ucraina în anul 2014, ocupând ilegal peninsula Crimeea. După acel atac, Ucraina s-a retras din CSI. De asemenea, în anul 2008, Georgia s-a retras și ea din CSI, în urma unui război în care Rusia a ocupat două regiuni ale Georgiei: Osetia de Sud și Abhazia.

Ucraina și Georgia, deși erau membre CSI, au fost atacate de Rusia

Aceste situații au fost rememorate de șeful Parlamentului Republicii Moldova.

„Aflarea (prezența – n.n.) în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. După ce o țară fondatoare, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupând teritoriile și ucigând cetățenii, această organizație nu se mai poate numi drept comunitate”, a declarat Igor Grosu. Președintele Parlamentului Republicii Moldova a precizat că țara lui nu mai poate avea niciun parteneriat cu Rusia, care este un stat agresor.

„Cetățenii Republicii Moldova au spus că vor să facă parte dintr-o lume a păcii. În calitate de președinte al Parlamentului anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente”, a subliniat Igor Grosu. El a precizat că decizia a fost luată „după mai multe discuții cu cetățenii, în cadrul vizitelor din teritoriu, după discuțiile în cadrul Fracțiunii Parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, după consultări cu Președinta Maia Sandu și cu reprezentanții Guvernului”.

Nu legătură cu Rusia, ci integrare în Uniunea Europeană

Anunțul referitor la retragerea din CSI intervine în contextul în care Republica Moldova a devenit, încă de anul trecut, stat candidat la integrarea în UE. Acest statut a fost acordat simultan pentru Republica Moldova și pentru Ucraina. Mai mult, președinta Maia Sandu a convocat, în data de 21 mai 2023, “Adunarea națională Moldova Europeană”, această inițiativă fiind menită să grăbească procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

“Vă anunț că am lansat inițiativa de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor în care să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi. Să dăm răspuns celor care întreabă ce vor moldovenii. Un răspuns răspicat și clar. Să se audă vocea noastră, a celor mulți, vocea poporului nostrum”, a subliniat președinta Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului a confirmat că retragerea din Adunarea Interparlamentară este un pas spre desprinderea totală a Republicii Moldova din CSI. „Retragerea din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este un prim pas la nivel de Guvern și Parlament. Evaluăm următorii pași. Este un proces care durează”, a recunoscut Igor Grosu.

„În calitate de președinte al Parlamentului anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente”

Igor Grosu,

Președintele Parlamentului Republicii Moldova

Imediat după anunțul formulat de liderul Parlamentului de la Chișinău, Rusia a reacționat avertizând Republica Moldova asupra problemelor economice pe care le va avea. Unul dintre cei care i-a amenințat pe oficialii Republicii Moldova a fost Leonid Ivanovici Kalașnikov, șeful Comisiei pentru Afacerile CSI din cadrul Dumei de Stat de la Moscova.

Își vor tăia creanga de sub propriile picioare, își vor provoca daune, inclusiv de ordin economic. Acolo în CSI sunt multe înțelegeri care ajută Republica Moldova, nu invers. Așa că își vor provoca daune lor dar și cetățenilor Republicii Moldova

Leonid Kalașnikov,

Membru în Duma de Stat a Rusiei

Șeful Comisiei CSI a mai recunoscut totuși că, după ce Igor Dodon i-a predat Maiei Sandu funcția de șef de stat, Republica Moldova n-a mai fost activă în cadrul CSI.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă