Republica Moldova a transmis un protest Rusiei pe motiv că purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a jignit-o pe șefa statului, Maia Sandu.
Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, pentru a primi o notă de protest. Declarațiile Mariei Zaharova care au generat protestul Republicii Moldova se refereau la așa-zisa încălcare a drepturilor rusofonilor din Republica Moldova. Moscova comentase o decizie a Parlamentului Republicii Moldova de a aproba noul cod electoral. Decizia a fost luată în Parlamentul de la Chișinău la 1 decembrie 2022. Potrivit noului cod electoral, nu mai este necesară tipărirea buletinelor de vot în limba rusă, ci doar în limba română.
În comentariul făcut asupra acestei decizii a Parlamentului Republicii Moldova, Maria Zaharova o numea pe șefa statului „cetățeanca României Maia Sandu”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe sugera că președinta Republicii Moldova a mințit.
Republica Moldova a transmis un protest ambasadorului Rusiei
”Am vrea să sperăm că această decizie, adoptată doar cu votul deputaților PAS, nu va duce la încălcarea drepturilor rusofonilor și eliminarea acestora din procesul de vot. Vreau să vă aduc aminte că, în toamna anului 2020, pe când cetățeanca României Maia Sandu era încă o candidată la postul de președinte, aceasta a declarat că va depune toate eforturile ca utilizarea limbii ruse să fie la același nivel și a cerut să nu fie crezute informațiile precum că, după ce va fi aleasă, drepturile rusofonilor vor fi încălcate. Deci se dovedește că ea a mințit atunci? Iar structurile internaționale nu vor să observe acest lucru”, declara Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Actualul Parlament al Republicii Moldova, ales în anul 2021, este pro – european. Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a precizat că legea criticată de Rusia a primit deja avizul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) și al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (OSCE/ODIHR).
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!