Republica Moldova a importat un milion de pastile de iod, în timp ce luptele se desfășoară în jurul unei centrale nucleare din Ucraina vecină.
Dar țara, cu o populație de 2,5 milioane de locuitori, insistă că localnicii nu trebuie să intre în panică, notează Euronews.
Bombardamentele s-au intensificat în apropiere de centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia – cea mai mare de acest tip din Europa – iar ONU a avertizat că luptele ar putea „duce la dezastru”.
Acum, Moldova, care se învecinează cu Ucraina și se află la 480 km de centrală, a importat pastile de iod donate de România. Pastilele pot împiedica acumularea de elemente radioactive în organism.
Acestea împierdică absorbția iodului radioactiv în glandele tiroide ale oamenilor, care pot dezvolta cancer dacă sunt infectate de radiații.
Dar, guvernul Moldovei, susține că nu a observat nicio creștere a nivelului de radiații și a declarat că oamenii trebuie să aștepte instrucțiuni oficiale înainte de a lua pastilele, care sunt depozitate în unitățile medicale locale.
Cu toate acestea, în cazul unui dezastru nuclear, pastilele de iod vor fi eliberate mai întâi persoanelor care nu pot fi evacuate sau adăpostite, cum ar fi lucrătorii de urgență, a declarat Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Moldova.
Autoritățile moldovenești recomandă cetățenilor să se adăpostească în pivnițe sau subsoluri sau să evacueze zona în cazul unei urgențe nucleare.
La 10 august, agenția de mediu din Republica Moldova a publicat nivelurile de radiații care, potrivit acesteia, erau sub „limita de avertizare” a țării, de 0,25 microsievert (μSv) pe oră.
Agenția a publicat cifre de 0,10 μSv/oră și 0,17 μSv pe oră înregistrate la două centrale electrice din Moldova.
Într-o declarație publică, agenția de mediu a spus: „Ca urmare a apariției unor materiale de presă privind situația tensionată de la centrala nucleară Zaporizhzhia, pentru corecta informare a opiniei publice, vă informăm că Agenția de Mediu monitorizează evoluția radioactivității în mediul înconjurător. Aceasta anunță că, în prezent, nu se înregistrează modificări ale fondului radioactiv care să depășească valorile maxime admise.”
Uniunea Europeană a convenit în martie să stocheze în mod colectiv echipamente de protecție și medicamente în cazul unei catastrofe nucleare.
Un studiu realizat în martie a constatat că 20 de state UE aveau deja rezerve de pastile de iod, multe dintre aceste rezerve fiind anterioare războiului din Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!