7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaReprezentanții UE aprobă o contribuție de până la 35 de miliarde de...

Reprezentanții UE aprobă o contribuție de până la 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, la întâlnirea G7

Banii vin din profiturile generate de activele rusești, imobilizate în Occident

Reprezentanții UE au convenit să acorde Ucrainei până la 35 de miliarde de euro ca parte a cotei blocului comunitar, într-un împrumut mai mare planificat de Grupul celor Șapte Națiuni (G7), susținut de activele înghețate ale băncii centrale ruse, se arată în declarația Consiliului UE, preluată de Reuters.

G7 și Uniunea Europeană au anunțat în iunie că vor acorda un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, bani care vin din profiturile generate de activele rusești imobilizate în Occident. Aceste bunuri au fost înghețate la scurt timp după ce Rusia a lansat invazi asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Mai mult de două treimi din active, aproximativ 210 miliarde de euro, sunt blocate în UE de cele 27 de țări membre, iar dintre acestea, majoritatea sunt deținute de depozitarul belgian Euroclear, mai arată sursa citată.

Sancțiunile UE împotriva Moscovei trebuie reînnoite la fiecare șase luni, printr-un vot unanim al UE. Ungaria, cu atitudinea sa prietenoasă față de Rusia, a încercat în mod repetat să blocheze sancțiunile și măsurile pentru a ajuta Ucraina și ar putea opri o reînnoire și de această dată.

Ungaria, care deține președinția rotativă de șase luni a UE, nu dorește să discute despre o posibilă extindere a celor care dețin activele, decât după alegerile din SUA de la începutul lunii noiembrie.

Comisia Europeană a propus prelungirea perioadei de reînnoire a angajamentelor față de Ucraina de la 6 la 36 de luni.

Propunerea de împrumut a Comisiei trebuie, de asemenea, aprobată de Parlamentul European, deoarece implică bugetul blocului comunitar. Deputații UE sunt așteptați să voteze pachetul pe 22 octombrie, au declarat diplomații.

Acordul ajută la ocolirea refuzului Ungariei de a prelungi perioada de reînnoire. Împrumutul, o „asistență macrofinanciară excepțională (AMF)”, a fost capabil să treacă rapid, deoarece măsura a necesitat doar un vot cu majoritate calificată, nu unanimitate.

„Scopul este ca împrumutul să fie disponibil în 2024, cu plăți în 2025, care să fie rambursat pe o perioadă de maximum 45 de ani”, se arată în comunicatul Consiliului.

Totuși, acordul nu va fi suficient pentru a liniști SUA. Washingtonul a acceptat inițial să contribuie cu aproximativ 20 de miliarde de dolari, dar nu vrea să avanseze fără asigurări că activele rusești vor rămâne înghețate mai mult timp.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

„Subteran”, primul serial românesc original Netflix – VIDEO

Netflix a lansat primul trailer pentru „Subteran”, primul său serial românesc original, oferind publicului o privire asupra unei povești intense, plasată în lumea interlopilor...

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...
Ultima oră
Pe aceeași temă