Suspendarea activității de predare a materialelor rezultate în urma procesului electoral și a activității de centralizare a rezultatelor constituie o procedură excepțională, neprevăzută de legislația electorală, susțin reprezentanții BEC și AEP, potrivit jurnalul.ro.
Președintele Biroului Electoral Central, Vasile Bîcu, și președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, au transmis marți o circulară către Birourile Electorale de Circumscripție Județeană și Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 42 – Municipiul Bucureşti.
„Luând în considerare unele aspecte supuse atenției Biroului Electoral Central, precizăm că suspendarea activității de predare a materialelor rezultate în urma procesului electoral și a activității de centralizare a rezultatelor constituie o procedură excepțională, neprevăzută de legislația electorală”, se arată în document.
Acesta precizează că, dacă aceste activități au fost deja suspendate la nivelul unor circumscripții în cursul zilei de luni, „vă rugăm ca, la reluarea operațiunilor, activitatea să o desfășurați neîntrerupt până la încheierea procedurilor de centralizare a rezultatelor”.
Mari probleme în procesul electoral: presiuni asupra alegătorilor, buletine de vot distribuite greșit, continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor
Organizațiile membre ale Coaliției VotCorect au identificat foarte multe nerereguli în cadrul procesului electoral care țin de nerespectarea procedurilor, înțelegerea limitată a procedurilor de vot, presiune pusă pe alegători, secții de votare care nu funcționat ordonat sau continuarea campaniei electorale.
Toate aceste probleme au fost constatate duminică, 9 iunie, cel puțin până la ora 19,30.
Informații au fost obținute de la observatorii VotCorect prin intermediul aplicației Vote Monitor, prin call center 0800 460 002 (peste 350 de apeluri) și prin pagina web www.votcorect.ro.
Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/euro-locale-2024/sesizari.
Până la ora 19:30 procedura de votare a fost evaluată ca fiind bună și foarte bună în 94% dintre secțiile evaluate. Cu toate acestea în doar două treimi dintre secțiile vizitate observatorii au constatat că alegătorii înțelegeau procedura de votare bine sau foarte bine. Proporția îngrijorătoare de 10% din secții de votare în care observatorii au raportat tensiune sau acțiuni de intimidare a rămas neschimbată și în a doua parte a zilei; 29% dintre secțiile vizitate erau aglomerate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!