Peste 1.000 de oameni s-au strâns în curtea mănăstirii Curtea de Argeş, pentru a asista la ceremoniile dedicate reînhumării Reginei-Mamă Elena.
Sicriul Reginei-mamă Elena a fost depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală vineri, în jurul orei 16.00. Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada din Curtea de Argeș au purtat sicriul din mașina cu care a fost adus din București în catedrală, apoi l-au așezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei-mamă și o coroană cu flori albe.
Sâmbătă, de la ora 12.00, a avut loc slujba de înmormântare, care a durat 50 de minute şi a fost oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, ÎPS Mitropolitul Iosif, ÎPS Mitropolitul Varsanufie și ÎPS Mitropolitul Calinic, în vechea catedrală ctitorită de Neagoe Basarab.
ÎPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a vorbit despre viaţa Reginei Elena, al cărei ultim exil s-a încheiat sâmbătă, odată cu reînhumarea acesteia la Curtea de Argeş.
La ceremonia religioasă au participat membri ai Familiei Regale, printre care Custodele Coroanei Române, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta), Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall), dar și fostul Principe Nicolae al României, alături de soția sa.
”După șapte decenii, Regina-Mamă Elena se întoarce în România pentru eternitate. Exilul ei, început la 4 ianuarie 1948, a continuat și după trecerea ei la Domnul. Puterea ei a stat în credință și în calitățile umane cu care Dumnezeu a înzestrat-o. ”, este mesajul principesei Margareta, potrivit Digi24.
La ora 12.57, a pornit o procesiune militară și religioasă de la Catedrala istorică Episcopală și Regală la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, militari ai brigăzii 30 Gardă purtând sicriul regal, crucea din lemn și coroana de flori.
La ceremonie au fost trase 21 de focuri de armă
Ceremonia îngropării în Pridvor, la care au participat doar membrii Familiei Regale române, a început la ora 13.10. La momentul intrării sicriului în criptă au fost trase 21 de focuri de armă, iar Muzica Militară a intonat Imnul Național (prima strofă și refrenul) și Imnul Regal (prima strofă și refrenul). La final, s-a auzit semnalul din trompetă „Stingerea”.
La final, Custodele Coroanei Române a ieşit din Catedrală cu stindardul Reginei-mamă împăturit și l-a dat în grijă Aghiotantului Regal. Stindardul va fi expus ulterior în Muzeul Regal de la Săvârșin.
În tot acest timp, publicul a avut acces atât în parcul Catedralei istorice, cât și pe platforma din fața Noii Catedrale.