5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăEconomieRecord de produse contrafăcute, confiscate de oficialii vamali europeni

Record de produse contrafăcute, confiscate de oficialii vamali europeni

China rămâne principalul furnizor de produse contrafăcute

Oficialii vamali europeni au confiscat un număr de record de produse contrafăcute în 2023, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene, transmite DPA, preluat de profit.ro.

Anul acesta, autoritățile au reținut peste 138 de milioane de articole contrafăcute, cu o valoare estimată de 2,7 miliarde de euro, marcând un maxim istoric pentru piața internă a UE și cea mai mare valoare din ultimii 12 ani, arată raportul comun al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

În total, peste 152 de milioane de articole au fost confiscate la granițele externe și în interiorul UE, reprezentând o creștere de 77% față de cele 86 de milioane confiscate în 2022. Valoarea totală a acestor produse a crescut cu 68%, ajungând la 3,4 miliarde de euro. Cele mai frecvente articole contrafăcute au fost jocurile, urmate de jucării, CD-uri, DVD-uri și materiale de ambalare.

Raportul subliniază că majoritatea produselor au fost descoperite online, în condițiile creșterii acestui tip de comerț, în timp ce confiscările la granițele externe au scăzut. China rămâne principalul furnizor de produse contrafăcute, cu 56% din total. „Produsele contrafăcute subminează afacerile legitime și pun în pericol sănătatea și siguranța consumatorilor UE”, avertizează Comisia Europeană.

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a confiscat în ultimul an peste 170.000 de produse pentru care instanţa a dat hotărâre definitivă. Este uşor să deosebim un produs contrafăcut de cel original, prin faptul că produsul original are întotdeauna o hologramă, spun specialiștii.

Se estimează că tranzacţiile cu falsuri din întreaga lume au ajuns la o valoare uriaşă, de 500 de miliarde de euro pe an.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

Economia României crește cu 1,1% în T3 2024 față de anul trecut, dar stagnează comparativ cu trimestrul anterior

Economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate...

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...
Ultima oră
Pe aceeași temă