11.7 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRebeliunea eșuată a Wagner a arătat riscul în statele africane care au...

Rebeliunea eșuată a Wagner a arătat riscul în statele africane care au parteneriat cu aceştia

Rebeliunea eşuată a grupului Wagner din Rusia a evidenţiat riscul pe care îl reprezintă această organizaţie de mercenari în statele africane care au parteneriat cu aceştia, a declarat luni Departamentul de Stat al SUA, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

„Mesajul pe care l-am transmis acestor ţări, în mod public şi privat în trecut, este că de fiecare dată când Wagner intră într-o ţară, urmează moarte şi distrugere”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Matthew Miller.

„Wagner exploatează populaţiile locale, îi vedem cum extrag bogăţie în plan local, comiţând abuzuri ale drepturilor omului”, a adăugat el.

„Ceea ce s-a întâmplat în week-end întăreşte îngrijorările pe care le-am exprimat cu privire la instabilitatea pe care grupul Wagner o aduce cu sine atunci când intră într-un conflict”, a continuat Miller.

Rebeliunea eșuată a Wagner a arătat riscul pentru statele africane care au parteneriat cu grupul, mai ales junta din Mali

Grupul paramilitar rus este din ce în ce mai activ în Africa, în special în Mali, unde junta militară angajează aceşti mercenari şi se situează diplomatic de partea Rusiei după deteriorarea relaţiilor cu Franţa, fostă putere colonială.

La începutul lunii mai, ONU a acuzat armata din Mali şi luptători „străini” că au executat cel puţin 500 de persoane în martie 2022, în timpul unei operaţiuni antijihadiste la Moura. Occidentalii, inclusiv americanii, susţin că aceşti luptători străini sunt membri ai grupului Wagner.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a anunţat luni că mercenarii Wagner vor continua să opereze în Mali şi Republica Centrafricană „în calitate de instructori”.

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a condus o scurtă revoltă armată în noaptea de vineri spre sâmbătă, care a zguduit Rusia. Timp de 24 de ore, forţele sale au preluat controlul asupra mai multor obiective militare din oraşul strategic Rostov din sud-vestul Rusiei şi au parcurs sute de kilometri spre Moscova înainte ca liderul mercenarilor să pună capăt revoltei în schimbul imunităţii promise de Kremlin pentru el şi oamenii săi cu ajutorul medierii preşedintelui belarus.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Barcelona 3-1 Espanyol! Victorie clară pentru catalani și un record istoric

FC Barcelona a continuat seria de victorii impresionante în La Liga, câștigând cu 3-1 derbyul cu Espanyol și stabilind cifre impresionante la nivel ofensiv. Barcelona...

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pus sub control judiciar și cu interdicție de a mai profesa

Avocata fostului ministru, Sandra Grădinaru, a declarat că, în opinia sa, măsura este nelegală Nelu Tătaru a venit luni la DNA Iaşi, însoţit de avocaţi...
00:01:20

VIDEO. Vladimir Putin depune flori la monumentul lui Minin și Pozharsky în Piața Roșie din Moscova

Președintele rus Vladimir Putin depune flori la monumentul lui Minin și Pozharsky în Piața Roșie din Moscova, pentru a sărbători Ziua Unității Naționale, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă