0 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRăzboiul din Ucraina: Ar putea Rusia să folosească arme nucleare tactice?

Războiul din Ucraina: Ar putea Rusia să folosească arme nucleare tactice?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul rusesc, ceea ce ridică temerea că ar putea folosi o armă nucleară mică sau „tactică” în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a avertizat că o astfel de acțiune ar reprezenta cea mai gravă escaladare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, notează BBC.

Ce sunt armele nucleare tactice?

Armele nucleare tactice sunt focoase nucleare de mici dimensiuni și sisteme de lansare destinate pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă sau pentru o lovitură limitată.

Acestea sunt concepute pentru a distruge ținte inamice într-o anumită zonă fără a provoca precipitații radioactive pe scară largă.

Cele mai mici arme nucleare tactice pot fi de o kilotonă sau mai puțin (producând echivalentul a o mie de tone de exploziv TNT). Cele mai mari pot fi de până la 100 de kilotone.

Armele nucleare strategice sunt mai mari (până la 1.000 de kilotone) și sunt lansate de la o distanță mai mare.

Prin comparație, bomba atomică lansată de SUA asupra Hiroshimei în 1945 avea 15 kilotone.

Ce arme nucleare tactice are Rusia?

Potrivit serviciilor secrete americane, Rusia deține aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.

Capetele sale nucleare tactice pot fi plasate pe diferite tipuri de rachete care sunt utilizate în mod normal pentru a lansa explozibili convenționali, cum ar fi rachete de croazieră și obuze de artilerie.

De asemenea, armele nucleare tactice pot fi lansate din avioane și nave – sub formă de rachete antinavă, torpile și încărcături de adâncime.

SUA afirmă că Rusia a investit recent foarte mult în aceste arme pentru a le îmbunătăți raza de acțiune și precizia.

Au mai fost folosite vreodată arme nucleare tactice?

Armele nucleare tactice nu au fost folosite niciodată în cadrul unui conflict.
Puterile nucleare, precum SUA și Rusia, au constatat că este la fel de eficient să distrugă țintele de pe câmpul de luptă prin utilizarea munițiilor convenționale moderne.

În plus, nicio țară înarmată nuclear nu a fost dispusă până acum să riște să declanșeze un război nuclear total prin utilizarea armelor nucleare tactice.

Cu toate acestea, Rusia ar putea fi mai dispusă să folosească arme tactice mai mici decât rachete strategice mai mari.

Sunt amenințările nucleare ale lui Putin un motiv real de îngrijorare?

În februarie 2022, cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei, președintele Putin a trimis forțele nucleare ale Rusiei la „pregătire specială de luptă” și a organizat exerciții nucleare de profil înalt.

Mai recent, el a declarat: „Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi fără îndoială toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Și nu, nu glumim.”

Rusia plănuiește să anexeze regiunile din sudul și estul Ucrainei pe care le-a ocupat după organizarea unor referendumuri autoproclamate. Președintele Putin spune că este pregătit să apere „integritatea teritorială” a regiunilor „prin toate mijloacele”.

Serviciile secrete americane văd în acest lucru o amenințare la adresa Occidentului de a nu ajuta Ucraina să încerce să recucerească aceste teritorii, mai degrabă decât un semn că acesta plănuiește un război nuclear.

Dar alții se tem că Rusia, dacă va suferi noi eșecuri, ar putea fi tentată să folosească o armă tactică mai mică în Ucraina, pentru a ieși din impas sau pentru a evita o înfrângere.

James Acton, expert în domeniul nuclear, din Washington DC, spune: „Sunt îngrijorat în mod legitim că, în aceste circumstanțe, Putin ar putea folosi o armă nucleară – cel mai probabil pe teren în Ucraina, pentru a obține ceea ce dorește. Nu ne aflăm încă în acel punct”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Specialiștii, impresionați de cea mai mică inimă artificială din lume

Un grup de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie "Gr.T. Popa" din Iași a impresionat la competiția mondială HeartHackathon 2024 din Japonia, prezentând...

Geoană îi cere lui Ciolacu să se retragă din cursa prezidențială

Adevărata retragere din cursa pentru Palatul Cotroceni ar trebui să fie a lui Marcel Ciolacu, a afirmat, luni, candidatul independent Mircea Geoană, după ce...

Pământul ar fi avut un inel similar ca cel al lui Saturn

O teorie științifică recentă sugerează că, în urmă cu aproximativ 466 de milioane de ani, în perioada Ordoviciană, Pământul ar fi avut un inel...
Ultima oră
Pe aceeași temă