28.6 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRatele la bancă, tot mari, deși IRRC este în scădere ușoară. Piața...

Ratele la bancă, tot mari, deși IRRC este în scădere ușoară. Piața imobiliară, tot mai scumpă

Românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor plăti rate ceva mai mici la bănci. De la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, va scădea ușor, de la 5,90%, cât este în prezent, la 5,86%.

De exemplu, un credit ipotecar, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata actuală va scădea, în medie, de la 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC, cu aproximativ 7 lei. Toate acestea după ce rata a crescut cu peste 600 de lei în ultimii 2 ani.

Veștile nu sunt bune nici pentru cei care nu au încă un credit, însă iau în calcul să acceseze unul.

„IRCC se află pe o tendință descrescătoare în următoarele două trimestre. Odată ce inflația a ajuns la 6% și BNR se gândește să scadă dobânda de referință, și dobânzile la credite vor urma această traiectorie descendentă în următoarele trimestre. Acest lucru va genera o reducere a ratelor celor 450.000 de români care au credite ipotecare cu IRCC și va duce și la creșterea numărului de credite noi acordate. Totuși, în următoarea perioadă, ar trebui să fim atenți la bugetul nostru, la creditele pe care le avem și la cele pe care urmează să le accesăm. Pe lângă acestea, este necesar să urmărim și gradul de îndatorare. Deși gradul maxim este de 40% – un prag destul de mare și chiar periculos -, este recomandat ca ratele aferente creditelor să nu depășească 25-30% din venitul nostru lunar”, declară Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar la Mr.Finance.

Scumpirile continuă în perioada următoare

Apartamentele noi din marile orașe continuă să se scumpească, atingând niveluri record la nivel național. Specialiștii estimează o nouă valoare medie record pentru București, de 1723 euro/mp, reprezentând un avans anual de peste 11%. Un nou nivel maxim a fost atins și pe segmentul apartamentelor vechi, 1705 euro/mp. Scumpiri sunt și în alte mari orașe precum Brașov sau Iași.

Cei care nu au o rată și nici nu se gândesc să își cumpere un apartament, plătesc tot mai mult pentru chirie. Datele oficiale arată o scumpire medie de 11% pentru chirii în ultimul an.

IRCC este indicele după care se calculează dobânda pentru creditele cu dobândă variabilă acordate în lei după luna mai a anului 2019, când avea valoarea de 2,36%. IRCC a fost gândit de Guvernul României ca o soluție pentru contrabalansarea efectelor indicelui ROBOR, care creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018. Cu cât ROBOR era mai mare, cu atât și costurile creditelor cu dobânzi variabile erau mai ridicate. Astfel, noul indice IRCC a început să fie aplicat tuturor împrumuturilor care intră sub incidența OUG 50/2000, respectiv cardurilor de credit, creditelor de consum, creditelor ipotecare și descoperirilor de cont cu dobânzi variabile.

La ce să fim atenți în următoarea perioadă?

Deși se pare că valoarea IRCC este în scădere, în următoarea perioadă ar trebui să fim atenți la bugetul nostru, la creditele pe care le avem și la cele pe care urmează să le accesăm.

În încercarea de a atrage noi clienți, multe bănci au oferte de credit ipotecar cu dobândă fixă de 5,6%-6,19%. Acestea pot fi opțiuni bune pentru refinanțare, în cazul în care avem dobândă variabilă care a crescut foarte mult în ultimii ani.

De exemplu, la un credit de 350.000 lei, accesat pe o perioada de 30 de ani cu dobândă variabilă, rata actuala este de circa 2.700 RON. Dacă creditul este refinanțat la o dobândă fixă de 6%, rata ajunge la 2.100 RON. Asta înseamnă o economie de 600 lei pe lună – bani care pot fi definitorii în această perioadă.

Pe lângă asta, să fim atenți la gradul de îndatorare. Deși gradul maxim este de 40% – un prag destul de mare și chiar periculos, recomandat este ca ratele aferente creditelor să nu depășească 25-30% din venitul nostru lunar.

Cu toate acestea, cifrele arată că șocul mare a trecut și dobânzile vor începe să scadă. Dacă nu ne așteaptă vreo lebădă neagră, ar trebui să asistăm la o descreștere a inflației și, respectiv, la o creștere a numărului de credite ipotecare acordate în viitoarele trimestre, după ce, în 2023, numărul acestora a rămas relativ stabil.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Gabriela Ruse s-a calificat pe tabloul principal la China Open!

Gabriela Ruse a obținut calificarea pe tabloul principal al turneului WTA 1000 de la Beijing, unde va concura alături de alte trei românce: Ana...

Plaja de la Costinești va fi extinsă. Va avea o lățime de 100 de metri

Vești bune pentru turiști: plaja de la Costinești va fi extinsă, similar cu cea din Mamaia. Vor fi construite diguri pentru a lărgi și...

Alertă Companiile aeriene din Golf suspendă zborurile către Beirut în urma atacurilor Israelului

Dubai, Emiratele Arabe Unite – 24 septembrie 2024 Mai multe companii aeriene din Golf, inclusiv Emirates și Qatar Airways, au suspendat temporar zborurile către Beirut...
Ultima oră
Pe aceeași temă