2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRata șomajului în UE atinge cel mai scăzut nivel din 2014

Rata șomajului în UE atinge cel mai scăzut nivel din 2014

Rata șomajului în Uniunea Europeană a scăzut în 2023 la 6,1% din forța de muncă activă la vârsta de 15-74 de ani, cel mai scăzut nivel din 2014, potrivit datelor publicate de Eurostat.

De asemenea, rata șomajului de lungă durată, definind șomerii care sunt fără loc de muncă de cel puțin un an, a ajuns la 2,1%, marcând un minim istoric de când sunt disponibile aceste statistici, din 2009.

În ceea ce privește șomajul de lungă durată, cele mai mari rate au fost înregistrate în Grecia (6,2%), Spania (4,3%) și Italia (4,2%).

Pe de altă parte, cele mai scăzute rate au fost în Danemarca și Țările de Jos (0,5%), urmate de Cehia, Malta și Polonia (toate cu 0,8%).

În România, rata șomajului de lungă durată s-a situat la 2,2% în 2023.

Referitor la tinerii cu vârsta între 15 și 29 de ani, rata șomajului în UE a fost de 6,3%, la cel mai scăzut nivel înregistrat până acum.

Totuși, au existat diferențe semnificative între statele membre ale Uniunii.

Suedia (10,9%), Spania (10,8%) și Grecia (9,8%) au înregistrat cele mai ridicate rate ale șomajului juvenil, în timp ce Cehia (2,4%), Bulgaria (3,2%) și Germania (3,3%) au avut cele mai scăzute.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă