1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSocialEvenimentRăsturnare de situație la Referendumul din Republica Moldova

Răsturnare de situație la Referendumul din Republica Moldova

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și de la referendumul pentru aderare Republicii Moldova la UE arată că propagandă rusă a reușit să influențeze într-un mod consistent votul mai ales în privința intențiilor europene ale cetățenilor de peste Prut.

Datele preliminare arată că 50.46% dintre cei care au votat la Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE au spus „DA” (749.171) în timp ce 49.54% (735.528) au spus „NU”. 99.64% din voturi au fost numărate până acum, iar situația a fost răsturnată după ce au fost contabilizate voturile venite din diaspora.

La alegerile prezidențiale, Maia Sandu s-a situat pe primul loc, fiind urmată de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, cu care va intra în turul doi de scrutin. Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este pe prima poziţie cu 42,37% din voturi, iar candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, pro rus, se află pe poziția a doua cu 26,02%.

Pe 20 octombrie, cetățenii din Republica Moldova au fost chemați la urne pentru a alege președintele țării și a participa la un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. Aproximativ 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot au fost așteptați să își exprime opinia. Până la închiderea secțiilor de votare, peste 1,546 milioane de persoane votaseră, ceea ce a reprezentat o prezență la vot de 51,40%.

Participarea la vot a fost mai mare comparativ cu alegerile din 2020, iar la multe secții de vot din diaspora, s-au format cozi, cetățenii așteptând ore pentru a vota. Rezultatele acestor alegeri și referendum sunt extrem de importante, deoarece pot confirma drumul pro-european al Republicii Moldova.

Maia Sandu: „Dușmanii noștri își doresc o Moldovă divizată“

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că a existat un atac fără precedent asupra democraţiei din Republica Moldova și s-a urmărit cumpărarea a 300.000 de voturi, care să încline balanța la Referendum: „Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce țara noastră într-o zonă de instabilitate. (…) Ce s-a întâmplat este un atentat asupra aspirației poporului nostru de a fi parte a familiei europene. Dușmanii noștri își doresc o Moldovă divizată. Ținta lor de a cumpăra 300.000 de voturi arată că trebuie să privim cu atenție unde s-a greșit și să învățăm din acest atac mizerabil asupra suveranității noastre. Este nevoie de o justiție care să sancționeze cumpărarea de voturi.”.

Maia Sandu a spus că moldovenii au votat pentru a urma calea europeană: „Poporul și-a exprimat voința, iar majoritatea poporului a susținut calea europeană. Fie că ați votat la Soroca, la Chișinău, la Milano, la Dublin, voi ați decis că Moldova trebuie să meargă spre pace, spre bunăstare. Peste 240.000 de concetățeni au votat în afara țării și nu au lăsat soarta țării pe mâna celor care o vând. Suntem un tot întreg, suntem o familie. Am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea și nedreaptă. Am un mesaj către cetățenii care nu sunt încă convinși de viitorul nostru european: apropierea de UE aduce beneficii pentru toți. Toți cetățenii doresc să trăiască în pace, în tr-o societate prosperă, și vă promit că voi lucra în continuare pentru asta. Un lucru este important: și cei optimiști, și cei dezamăgiți, și cei tineri, și cei vârstnici, ne dorim să trăim în libertate și pace și despre asta este UE“.

Maia Sandu spune că rezultatul obținut nu este unui satisfăcător și populația a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că nu au fost luate măsuri suficiente pentru combaterea corupției: „Am înțeles mesajul dvs, știm că trebuie să facem mai mult pentru a combate corupția. Doar prin vot putem preveni un dezastru. Pentru a nu pierde ce avem, avem datoria să asigurăm o mobilizare generală la vot“.

Președinta Republicii Moldova a transmis că mai este o bătălie de dat pentru ca lupta să fie câștigată: „Mai avem o bătălie de dat. Trebuie să învingem în fața acestui atac masiv la cursul nostru european. Viziunea noastră europeană trebuie să devină un scut împotriva agresiunii Mă adresez celor care l-ați votat pe Usatii. Știu că avem diferențe de opinia, dar ca și mine nu vreți revenirea bandiților la putere. Puterea este în adevăr în mod evident și adevărul este că și eu și voi vreți să fim liberi în țara noastră, să nu ne calce nimeni în picioare.

Rezultatul de la referendum ar fi fost mult mai mare dacă interferența murdară nu ar fi încercat să blocheze drumul nostru. Mai avem o bătălie de dat. Ei vor să închidem ochii și să ne speriem de ei. Noi îi vom privi în față și vom conduce țara spre pace și bunăstare”.

Nicolae Ciucă: „Alegerile din România sunt următoarea țintă a propagandei Moscovei“

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, avertizează că alegerile din România sunt următoarea țintă a propagandei Moscovei: „Rezultatul extrem de strâns al votului la referendum arătă însă forța de manipulare a propagandei ruse. E limpede că Rusia continuă agresiunea hibridă asupra Europei și în special asupra Estului Europei.

Alegerile din România sunt următoarea țintă a propagandei Moscovei. Trebuie să respingem astfel de manipulări, să respingem mesajele de dezbinare, mesajele anti-europene și anti-NATO. Românii trebuie să voteze în continuare pentru viitorul euroatlantic, pentru o democrație liberală și pentru dezvoltarea economică după model occidental“.

Ciuc i-a felicitat pe cetățenii Republicii Moldova pentru votul în favoarea drumului european: „Deși e o victorie la limită, acest vot e un mare pas înainte pentru un viitor mai bun al Republicii Moldova.”

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Târgu Jiu cu o vastă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale. Absolvent al Colegiului Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu și licențiat al Facultății de Filosofie-Jurnalism. Alin și-a început cariera ca reporter la „Ora Gorjului" în 1998. A deținut poziții de redactor-șef la publicații precum „Informația Gorjului" și "Gazeta de Sud", redacția Tg. Jiu, posturile Gorj Tv și Radio Târgu Jiu, șef de redacție Tg. Jiu la Adevărul de Seară și a colaborat ca corespondent pentru publicații importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" și "Adevărul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio și TV, și a primit numeroase distincții, inclusiv premiul „Cel mai bun jurnalist" în cadrul Galei Premiilor Antena 1 Târgu Jiu. În prezent, Alin este redactor la Gorj Online și realizator de emisiuni la Radio Accent și Accent TV.
Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă