1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalRăsturnare de situație după revolta Wagner: Generalul Serghei Surovikin a fost reținut...

Răsturnare de situație după revolta Wagner: Generalul Serghei Surovikin a fost reținut la Moscova

Răsturnare de situație după revolta grupului Wagner: Generalul Serghei Surovikin a fost reținut la Moscova, anunţă Fianancial Times care citează surse cu cunoştinţe în domeniu, potrivit observatornews.ro.

Surovikin e bănuit că ştia că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, pregăteşte o revoltă. Kremlinul a evitat azi să răspundă la orice întrebare despre Surovikin. Dmitri Peskov i-a trimis pe jurnalişti la ministerul Apărării.

Serghei Surovikin, fostul comandant al trupelor ruse din Ucraina, a fost reţinut în Rusia relatează Financial Times (FT) care citează surse aflate la curent cu situaţia.

Este neclar dacă Surovikin este acuzat de complot în revolta condusă de Prigojin sau pur și simplu este reținut pentru interogatoriu. Surovikin nu a mai putut să fie contactat de familia lui de sâmbătă când a fost văzut pentru ultima oară într-o înregistrare video cerându-i lui Prigojin să pună capăt rebeliunii.

Mulți dintre liderii armatei ruse simpatizanţi ai Grupării Wagner și care au criticat armata au dispărut în ultimele zile. Potrivit agenţiei Reuters, după revolta mercenrarilor Wagner, nu se mai ştie nimic despre mai mulţi generali ruşi, printre care şi şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov.

„Putin știa dinainte despre planurile de revoltă ale lui Prigojin și astfel se putea pregăti într-o anumită măsură. A putut să vadă cine ce a făcut în acea zi. Și acum face curățenie în casă”, a spus pentru FT un oficial guvernamental occidental care crede că Surovikin a fost reținut. „Înțelegem că vor fi mai mulți oameni care vor urma” a mai spus acesta.

Răsturnare de situație după rebeliunea Wagner: generalul Surovikin a fost reținut, acesta fiind cunoscut pentru tacticile brutale din Siria

Cunoscut drept „Generalul Armaghedon” pentru tacticile sale brutale de bombardare în Siria, Surovikin a fost promovat în toamna trecută pentru a comanda „operaţiunea militară specială din Ucraina”.

Deși a fost retrogradat rapid, el a rămas favorit în rândul liderilor militari şi a comunității pro-război care cer un răspuns mai puternic din partea Rusiei. În această primăvară Surovikin a început să acționeze ca omul de legătură dintre Grupul Paramilitar Wagner şi armata rusă. Pe măsură ce a escaladat conflictul dintre Prigojin şi conducerea militară a Rusiei, Surovikin ar fi acționat ca un intermediar. Jurnalistul rus Alexei Venediktov a relatat miercuri că Surovikin „nu a mai luat legătura cu familia sa de trei zile”.

Kremlinul a refuzat să răspundă la întrebarea unde se află Serghei Surovikin
Purtătorul de cuvânt al Kremlinui, Dmitri Peskov, a evitat să răspundă la întrebarea unde se află generalul Serghei Surovikin și i-a trimis pe jurnalişti să contacteze Ministerul Apărării, potrivit agenţiei ruse Interfax.

Întrebat joi la prânz dacă ştie ce s-a întâmplat cu generalul Serghei Surovikin, Dmitri Peskov a răspuns că: „Nu, din păcate nu. Vă recomand să contactați Ministerul Apărării, este o problemă care ţine de ei”.

Peskov a fost întrebat și dacă președintele Vladimir Putin continuă să aibă încredere în Surovikin. „El este comandantul suprem și lucrează cu ministrul Apărării şi cu șeful Statului Major. În ceea ce privește unitățile structurale din cadrul ministerului, vă rog să contactați ministerul”, a răspuns reprezentantul Kremlinului.

Presat să clarifice unde se află în prezent generalul Surovikin și dacă confirmă informațiile despre arestarea sa, Peskov a răspuns că „Nu am nimic de adăugat aici la ceea ce am spus deja pe această temă”.

Jurnaliştii i-au cerut lui Peskov să comenteze şi dacă Kremlinul consideră necesar să fie demişi toţi cei din aparatul de securitate care au comunicat cu Prigojin. „Nu este rolul meu să răspund la această întrebare. Nu mai am nimic de spus pe această temă”, a reacţionat Peskov.

Un general de vârf al Rusiei ar fi avut simpatie pentru revolta Wagner

Un general de vârf, Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, a simpatizat cu revolta din weekend a șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, au declarat miercuri oficialii americani, deși nu este clar dacă a susținut-o în mod activ, potrivit Reuters.

Unul dintre generalii de top ai Rusiei – care ar fi susținut rebeliunea de scurtă durată din weekendul trecut – nu a fost văzut în public de sâmbătă.

Generalul Serghei Surovikin, fotografiat aici cu președintele Vladimir Putin, este comandantul adjunct al operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina.

Potrivit oficialilor americani, Surovikin simpatizase cu rebeliunea de weekend, dar serviciile secrete occidentale nu știau cu certitudine dacă a ajutat-o în vreun fel. Un raport din Moscow Times sugerează că generalul a fost arestat acum.

Un general de vârf al Rusiei ar fi simpatizat cu revolta Wagner, grup militar care a ajuns la 125 mile de Moscova

Șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, a șocat lumea sâmbătă când a lansat o revoltă armată, aducând luptătorii săi din Grupul Wagner la 125 de mile de Moscova… înainte de a anula brusc revolta.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....

Discrepanțe uriașe pe piața agricolă din UE: În România, un hectar de teren arabil costă de 34 de ori mai puțin decât în Malta

România s-a situat printre statele cu prețuri accesibile, cu o medie de 8.414 euro/ha Prețurile terenurilor arabile în Uniunea Europeană au înregistrat variații semnificative în...
Ultima oră
Pe aceeași temă