3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăPoliticăRareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l...

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș Bogdan ridică semne de întrebare cu privire la scopul și autenticitatea acestor demersuri.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și europarlamentar, și-a exprimat îndoielile cu privire la documentul publicat de Guvernul României, care explică motivele pentru care liderul AUR, George Simion, are interdicție de a intra în Ucraina. El consideră că premierul Marcel Ciolacu folosește acest subiect pentru a influența opinia publică și a-l favoriza pe George Simion.

Contextul publicării documentului

Guvernul României a făcut public, vineri seara, un răspuns primit de la autoritățile ucrainene, care susține că George Simion a fost declarat persona non grata în Ucraina din cauza „activităților antiucrainene sistematice” și a promovării ideologiei unioniste. Decizia, conform documentului, ar fi fost luată pentru că aceste activități contravin intereselor naționale ale Ucrainei și discreditează țara pe plan internațional.

În același timp, liderul AUR a respins acuzațiile, numind documentul „o fumigenă deja răsuflată”.

Rareș Bogdan acuză manipularea politică

Rareș Bogdan a atacat în mod direct premierul Marcel Ciolacu, sugerând că publicarea documentului este o strategie menită să-l legitimeze pe George Simion ca apărător al drepturilor românilor din Ucraina. „Marcel Ciolacu minte și-l dorește cu disperare pe Simion în turul 2. Își bate joc de români cu o hârtie primită pe fax, pe care o prezintă ca fiind declasificată, deși este o simplă corespondență oficială fără valoare strategică,” a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

Acesta a subliniat că motivele reale pentru interdicția aplicată lui George Simion nu ar apărea într-un document nesecret, acuzându-l pe premier că încearcă să-l „albească” pe liderul AUR. „De ce nu au primit interdicție alți politicieni care au apărat drepturile românilor din Ucraina? Și de ce a cerut Ciolacu această notă în februarie, înainte ca întâlnirile lui Simion cu ofițeri ruși să iasă la iveală? Este ceva suspect în această poveste,” a continuat Rareș Bogdan.

Declarațiile oficiale și reacțiile

Guvernul României a precizat că documentul ucrainean a fost transmis cu acordul autorităților de la Kiev pentru a fi făcut public. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că George Simion „nu este agent rus” și nu a avut legături cu spionajul rusesc, contrazicând astfel unele speculații apărute în spațiul public.

Cu toate acestea, Rareș Bogdan a insistat că documentul nu oferă claritate deplină și că este folosit ca parte a unui scenariu politic menit să îl transforme pe Simion într-un „apărător al românilor” în contextul alegerilor.

Documentul ucrainean, în centrul atenției

Conform răspunsului oficial al autorităților ucrainene, decizia de a-i interzice accesul lui George Simion în Ucraina a fost luată pe baza activităților sale care „contravin intereselor naționale ale Ucrainei” și care promovează o ideologie ce contestă suveranitatea teritorială a statului vecin.

Rareș Bogdan a încheiat prin a cere explicații suplimentare din partea premierului și o clarificare completă a scopului acestor demersuri, punând sub semnul întrebării atât transparența, cât și intențiile Guvernului.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...

A noua înfrângere pentru Manchester City din ultimele 12 meciuri. Aston Villa-Manchester City 2-1

Manchester City, deţinătoarea titlului, a suferit un nou eşec în campionatul de fotbal al Angliei, fiind învinsă la limită în deplasare, cu scorul de...

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă