Randamentele la titlurile de stat în lei cu scadența pe 10 ani au urcat peste pragul de 8%, rata de referință (fixing) stabilită de BNR ajungând la 8,15%.
Comparativ, la finalul anului trecut, randamentele la titlurile de stat în lei se situau la 7,5%, iar în ianuarie 2024 erau doar 6,5%.
Ciprian Dascălu, economistul-șef al BCR, explică pentru Ziarul Financiar această tendință prin influența unor factori interni și externi.
„Creșterea randamentelor titlurilor de stat a fost determinată de factori externi, precum așteptările privind o traiectorie mai ridicată a ratelor de dobândă în SUA, și de factori interni cum ar fi deficitul bugetar, așteptările privind ajustarea fiscală, așteptările inflaționiste și recalibrarea probabilității asociate unor decizii similare cu Fitch din partea celorlalte agenții de rating“, a declarat acesta pentru ZF.
Piața titlurilor de stat, sub presiune
Evoluția randamentelor este strâns legată de evenimentele din piața internă, dar și de climatul de pe piețele internaționale.
Investitorii iau în calcul atât riscurile economice locale, cât și dinamica dobânzilor în marile economii globale, precum SUA.
Deficitul bugetar ridicat al României și incertitudinile legate de ajustarea fiscală pun presiune pe costurile de finanțare.
În plus, așteptările privind o posibilă recalibrare a ratingurilor de către agențiile internaționale contribuie la creșterea riscurilor percepute de investitori, ceea ce determină randamente mai mari, mai notează Ziarul Financiar.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.