Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat, luni, cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare din minister, că speră să găsească o variantă care să nu afecteze instituţia şi domeniul culturii.
„Sper să găsesc o variantă care să nu afecteze ministerul şi domeniul culturii. (…) Posturi sunt neocupate, însă cultura este un domeniu specific pentru că dacă sunt, de exemplu, posturi libere într-o orchestră şi acelea se taie, prin tăiere orchestra ar putea să nu mai funcţioneze, aşadar nu se poate pune un şablon de la administraţie, de exemplu, pe domeniul culturii, dar lucrul acesta îl discut punctual la minister”, a declarat Turcan, înainte de şedinţa de coordonare a conducerii PNL cu miniştrii şi secretarii de stat liberali, potrivit agerpres.ro.
Pe de altă parte, ministrul Culturii a fost întrebat cu privire la decizia CCR în cazul legii privind pensiile speciale.
„Prefer să nu mă pronunţ pe acest subiect, pentru că din păcate am intrat într-o cursă contracronometru şi este greu de anticipat ce măsuri se mai pot lua acum”, a răspuns Raluca Turcan.
Raluca Turcan la România Film: Face eforturi pentru ieșirea din insolvență
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost într-o vizită la RomâniaFilm – RADEF, o companie de stat ce face eforturi susținute pentru a se redresa și pentru a reveni la activitatea și rolul pentru care s-a înființat.
„Astăzi am vizitat RomâniaFilm – RADEF, o companie de stat emblematică pentru Ministerul Culturii din perspectiva misiunii de a impulsiona și diversifica domeniul exploatării şi distribuției cinematografice, dar și din cea a patrimoniului pe care l-a deținut și îl deține.
Din păcate, cadrul legal a fost insuficient și inexact, fiind modificat abia la începutul acestui an, astfel încât o parte a patrimoniului să poată fi pus în valoare, după ce zeci de ani o parte importantă a acestuia și-a pierdut destinația pe care ar fi trebuit să o aibă.
Îmi doresc ca Societatea să iasă din procedura de insolvență și susțin planul de management al echipei de conducere care are ca scop încheierea acestei proceduri și care ar putea conduce în timp la o revenire sănătoasă la activitatea și rolul pentru care RADEF a fost creată.
Statutul de societate aflată în insolvență este o piedicã majoră în accesarea fondurilor europene pentru refacerea sălilor de cinema care mai sunt deținute de RADEF sau a altor surse de finanțare publică necesare refacerii și dotării clădirilor din patrimoniul acesteia.
Dintr-o companie a statului care a avut poziția de monopol pe piața distribuției și exploatării producției cinematografice și care deținea, la nivel național, 634 de săli și grădini cinematografice, ca urmare a unui management lipsit de viziune și coerență, a aplicării unor măsuri hazardate prin eludarea evoluției tehnologice în domeniul exploatării filmelor, s-a ajuns ca în patrimoniul Regiei să mai existe, în prezent, doar 6 săli funcționale susținute în parteneriate cu operatori economici privați.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!