Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a înştiinţat, miercuri seară, pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că statele din cadrul Uniunii Europene(UE) vor putea achita în continuare gazele în euro, însă conversia în ruble va fi făcută de banca prin care se efectuează tranzacţiile.
„Preşedintele rus, Vladimir Putin, a informat, marţi după-amiază, într-o conversaţie care a avut loc la iniţiativa sa, că va emite de la 1 aprilie un decret potrivit căruia plăţile pentru exporturile de gaze vor fi echivalate în ruble. În acelaşi timp, a subliniat în conversaţie că nu se va schimba nimic pentru partenerii europeni care au contracte. Plăţile ar urma să fie efectuate tot în euro, prin intermediul Băncii Gazprom, care nu este vizată de sancţiuni. Iar Banca va converti apoi plăţile în ruble”, anunţă Guvernul Germaniei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu, conform jurnalul.ro.
„În conversaţia cu Vladimir Putin, cancelarul Olaf Scholz nu a acceptat procedura, ci a cerut informaţii scrise, pentru a o înţelege mai bine. Prin urmare, rămâne valabil ce s-a stabilit de la nivelul Grupului G7: livrările de energie vor fi achitate în euro sau dolari, aşa cum este stipulat în contracte”, subliniază Guvernul de la Berlin.
Putin a convenit cu Scholz ca gazele să fie plătite în continuare în euro, iar conversia în ruble o vor face băncile
Rusia va cere plata în ruble pentru gazul vândut către țări „neprietenoase”, a declarat miercuri, 23.03.2022, președintele Vladimir Putin, iar prețurile gazului în Europa au crescut din cauza temerilor că mișcarea ar exacerba criza energetică a regiunii.
Națiunile europene și Statele Unite au impus sancțiuni grele Rusiei de când Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie. Dar Europa depinde foarte mult de gazul rusesc pentru încălzire și generarea de energie, iar Uniunea Europeană este împărțită dacă va sancționa sectorul energetic al Rusiei.
Putin a transmis un mesaj țărilor „neprietenoase”
Mesajul lui Putin a fost clar: dacă ne vrei gazul, cumpără-ne moneda. A rămas neclar dacă Rusia are puterea de a modifica unilateral contractele existente convenite în euro.
Rubla a sărit pentru scurt timp după anunțul șoc, la un maxim de trei săptămâni, peste 95 față de dolar. A redus câștigurile, dar a rămas cu mult sub 100, închizându-se la 97,7 față de dolar, în scădere cu peste 22% față de 24 februarie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!