Președintele Vladimir Putin a fost slăbit de decizia sa de a invada Ucraina, dar o schimbare la vârful puterii în Rusia este puțin probabilă în curând din cauza naturii autocratice a sistemului său politic, a declarat miercuri un oficial occidental, citat de Reuters.
Putin, cel mai longeviv lider suprem de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace, a dominat Rusia timp de aproape 23 de ani, de când Boris Elțîn i-a dat servieta nucleară în ultima zi a anului 1999.
După modificările aduse Constituției în 2020, unii observatori ai Rusiei se așteptau ca Putin să conducă până în 2036. Dar invazia din 24 februarie a Ucrainei a schimbat percepțiile.
„El a fost slăbit de această eroare cu adevărat catastrofală”, a declarat oficialul occidental, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a putea vorbi liber. „Vedem cum armata rusă este umilită pe câmpul de luptă de către Ucraina”.
Oficialul a spus că războiul a întărit statalitatea ucraineană și a determinat extinderea în continuare a alianței militare NATO, slăbindu-l astfel pe Putin, care a împlinit 70 de ani pe 7 octombrie, potrivit g4media.ro.
„Oamenii pot vedea că a făcut o mare greșeală”, a spus același oficial. „Ei (rușii) nu au avut un plan B – au crezut că va fi foarte ușor”.
„Asta trebuie să însemne că oamenii vorbesc mai mult despre succesiune, vorbesc mai mult despre ceea ce urmează, își imaginează o viață dincolo. Dar ceea ce nu fac este să sugerez că asta se va întâmpla în curând.”
Putin a fost slăbit de decizia de a invada Ucraina, dar o înlăturare de la putere a liderului de la Kremlin nu are încă șanse
Deși este puțin probabil să aibă loc curând o schimbare a liderului de la Kremlin, oficialul a spus că mijlocul anilor 2020 începe să pară „mai interesant”.
Următoarele alegeri prezidențiale programate în Rusia sunt în 2024. Putin nu a spus încă dacă va candida din nou sau nu.
Kremlinul, care a refuzat să comenteze imediat afirmațiile oficialului occidental, precizează că Putin este de departe cel mai popular politician din Rusia și că a câștigat patru alegeri prezidențiale.
Putin a declarat că nu regretă lansarea a ceea ce el numește „operațiunea specială” a Rusiei împotriva Ucrainei și prezintă războiul drept un moment de cotitură în care Rusia a ținut piept în sfârșit unei hegemonii occidentale arogante, după decenii de umilință în anii care au trecut de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.
După ce Occidentul a impus Moscovei cele mai severe sancțiuni din istoria modernă din cauza războiului, Putin spune că Rusia se îndreaptă spre Asia și, în special, spre China, după secole în care a privit Occidentul ca fiind creuzetul creșterii economice și al tehnologiei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!