5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPutin este slăbit de decizia de a invada Ucraina, dar o schimbare...

Putin este slăbit de decizia de a invada Ucraina, dar o schimbare la vârful puterii nu are încă șanse

Președintele Vladimir Putin a fost slăbit de decizia sa de a invada Ucraina, dar o schimbare la vârful puterii în Rusia este puțin probabilă în curând din cauza naturii autocratice a sistemului său politic, a declarat miercuri un oficial occidental, citat de Reuters.

Putin, cel mai longeviv lider suprem de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace, a dominat Rusia timp de aproape 23 de ani, de când Boris Elțîn i-a dat servieta nucleară în ultima zi a anului 1999.

După modificările aduse Constituției în 2020, unii observatori ai Rusiei se așteptau ca Putin să conducă până în 2036. Dar invazia din 24 februarie a Ucrainei a schimbat percepțiile.

„El a fost slăbit de această eroare cu adevărat catastrofală”, a declarat oficialul occidental, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a putea vorbi liber. „Vedem cum armata rusă este umilită pe câmpul de luptă de către Ucraina”.

Oficialul a spus că războiul a întărit statalitatea ucraineană și a determinat extinderea în continuare a alianței militare NATO, slăbindu-l astfel pe Putin, care a împlinit 70 de ani pe 7 octombrie, potrivit g4media.ro.

„Oamenii pot vedea că a făcut o mare greșeală”, a spus același oficial. „Ei (rușii) nu au avut un plan B – au crezut că va fi foarte ușor”.

„Asta trebuie să însemne că oamenii vorbesc mai mult despre succesiune, vorbesc mai mult despre ceea ce urmează, își imaginează o viață dincolo. Dar ceea ce nu fac este să sugerez că asta se va întâmpla în curând.”

Putin a fost slăbit de decizia de a invada Ucraina, dar o înlăturare de la putere a liderului de la Kremlin nu are încă șanse

Deși este puțin probabil să aibă loc curând o schimbare a liderului de la Kremlin, oficialul a spus că mijlocul anilor 2020 începe să pară „mai interesant”.

Următoarele alegeri prezidențiale programate în Rusia sunt în 2024. Putin nu a spus încă dacă va candida din nou sau nu.

Kremlinul, care a refuzat să comenteze imediat afirmațiile oficialului occidental, precizează că Putin este de departe cel mai popular politician din Rusia și că a câștigat patru alegeri prezidențiale.

Putin a declarat că nu regretă lansarea a ceea ce el numește „operațiunea specială” a Rusiei împotriva Ucrainei și prezintă războiul drept un moment de cotitură în care Rusia a ținut piept în sfârșit unei hegemonii occidentale arogante, după decenii de umilință în anii care au trecut de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

După ce Occidentul a impus Moscovei cele mai severe sancțiuni din istoria modernă din cauza războiului, Putin spune că Rusia se îndreaptă spre Asia și, în special, spre China, după secole în care a privit Occidentul ca fiind creuzetul creșterii economice și al tehnologiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...

O analiză a mărcii AUR: o nouă formă de populism de extremă dreapta la periferia Europei

Partidele populiste europene de extremă-dreapta au crescut pe valuri de sentimente anti-imigrație, euroscepticism și protecționism economic. În prezent, ele formează a doua cea mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă