Organizația Națiunilor Unite ar trebui reformată pentru a-i spori democrația și eficacitatea, a declarat președintele rus Vladimir Putin la summit-ul BRICS, de la Kazan. Liderul de la Kremlin a făcut afirmațiile chiar de față cu secretarul general al ONU, António Guterres.
Potrivit lui Vladimir Putin, ONU ar trebui reformată printr-o mai mare implicare a Americii Latine, Asiei şi Africii în gestionarea afacerilor mondiale.
„Insistăm asupra sprijinului nostru pentru reforma ONU, inclusiv a Consiliului său de Securitate, pentru a-i spori democraţia, reprezentativitatea, eficacitatea şi, de asemenea, asupra extinderii prezenţei ţărilor în curs de dezvoltare în toate categoriile de apartenţă la Consiliul”, se arată în declarația finală a liderului de la Kremlin.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a ascultat doleanța lui Vladimir Putin, iar pe fața înaltului oficial se putea citi nemulțumirea, deși a preferat să nu intervină. Cine face parte din grupul BRICS Grupul BRICS, un bloc care include țări ca Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite s-a întrunit la Kazan, pentru un summit de trei zile. Potrivit Moscovei, la conferință participă 36 de lideri mondiali.
Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.
În discursul său de sâmbătă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, Serghei Lavrov a criticat vehement statele occidentale, spunând că acestea au ignorat principiile globalizării pe care le-au promovat timp de mulți ani.
„Despre ce fel de cooperare globală putem vorbi cu adevărat atunci când Occidentul calcă în picioare toate acele valori de nezdruncinat ale globalizării despre care ne vorbeşte de la acest podium de atâţia ani?”, a întrebat Lavrov, subliniind astfel poziția Rusiei de distanțare față de noul pact al ONU, care urma să fie adoptat de cei 193 de membri ai organizației.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!