PSD a reacționat la recentele declarații ale Partidului Național Liberal (PNL), care sugerau că România ar putea pierde fonduri europene destinate agriculturii. Social-democrații au acuzat PNL de dezinformare, susținând că aceste afirmații sunt nefondate și pot crea panică inutilă în rândul fermierilor. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), aflat sub conducerea unui ministru PSD, a intervenit pentru a clarifica situația, subliniind că gestionarea fondurilor europene pentru agricultură este eficientă și că nu există niciun pericol ca aceste fonduri să fie pierdute.
În postarea sa pe Facebook, Petre Florin Manole critică dur USR pentru faptul că a numit-o pe Oana Sivache în funcții importante în administrația publică din București, în ciuda problemelor legale pe care aceasta le are. El menționează că Sivache este cercetată pentru luare de mită și se află sub control judiciar, dar cu toate acestea, USR a decis să o numească din nou în poziții de conducere la Compania de Parking și la Administrația Spitalelor din București.
Manole ironizează situația, întrebându-se dacă Sivache a fost numită în aceste funcții pentru că „e bună la toate” sau pentru că „ia de peste tot fără discriminare”. El acuză USR de „tupeu și dispreț”, susținând că partidul nu a învățat lecția în urma pierderii sprijinului electoral din cauza unor astfel de practici.
În final, Manole observă că, deși USR București pare să aibă din ce în ce mai mulți membri cu probleme legale, Clotilde Armand este cea care a primit prima condamnare, subliniind astfel ipocrizia și problemele de integritate din partid.
În postarea sa pe Facebook, Marian Mina de la PSD îl critică dur pe Rareș Bogdan, politician PNL, pentru comentariile sale la adresa social-democraților. Mina începe prin a ironiza comportamentul lui Rareș Bogdan, sugerând că schimbările în atitudinea acestuia ar putea fi cauzate de „schimbarea rujului” sau a „pastilelor”, ceea ce îi provoacă reacții adverse.
Mina îl acuză apoi pe Rareș Bogdan că a încercat să facă o ironie la adresa PSD, afirmând că social-democrații ar citi doar etichetele cutiilor de whisky. Cu toate acestea, Mina subliniază că această afirmație doar a stârnit furia românilor care nu au uitat comportamentul PNL-iștilor în timpul pandemiei. El amintește de perioadele în care membrii PNL, inclusiv Rareș Bogdan, ar fi organizat petreceri cu alcool și trabucuri în instituțiile statului, în timp ce românii erau obligați să rămână în case, iar spitalele erau închise și bolnavii cronici neglijați.
Mina aduce în discuție și tragediile din timpul pandemiei, acuzând PNL că a permis ca oameni să moară în condiții teribile, în timp ce membrii guvernului se dedau la petreceri. El încheie postarea criticând ipocrizia lui Rareș Bogdan, care vorbește despre „experții în sticle”, deși, în opinia sa, campionii acestui comportament sunt chiar cei din PNL.
Gabriel Valer Zetea de la PSD a adus o critică vehementă la adresa PNL, în special lui Rareș Bogdan și a fostului premier Nicolae Ciucă, pe tema unei cărți publicate de acesta din urmă. Zetea ironizează faptul că membrii PNL, precum Rareș Bogdan, ar citi doar coperțile cărților, referindu-se la promovarea excesivă a unor lucrări de propagandă politică, cum ar fi cartea lui Klaus Iohannis sau, mai recent, cea a lui Nicolae Ciucă.
El sugerează că Rareș Bogdan, care în trecut a susținut cartea lui Iohannis, acum își asumă rolul de critic literar pentru a promova cartea scrisă de echipa de consultanți ai lui Ciucă, nu de Ciucă personal. Zetea aduce în discuție și ipocrizia liberalilor care, în timp ce restricționau populația în timpul pandemiei, ar fi petrecut și consumat alcool.
Critica principală se concentrează pe costul ridicat al campaniei de marketing pentru această carte, estimat la cel puțin 4 milioane de euro, și pe posibila utilizare ilegală a subvențiilor publice pentru finanțarea ei. Zetea sugerează că această cheltuială ar putea constitui delapidare, făcând trimitere la legislația privind finanțarea partidelor politice, care nu permite utilizarea fondurilor publice în acest mod.
Lucian Romașcanu i-a criticat ironic pe fostul premier Nicolae Ciucă și pe europarlamentarul Rareș Bogdan, în contextul unei controverse legate de o carte pe care Ciucă ar fi publicat-o. Romașcanu își exprimă reticența inițială de a comenta subiectul, dar consideră că este dezlegat de această reținere după ce Ciucă a ales să răspundă ironic pe Facebook la adresa lui Marcel Ciolacu.
În postare, Romașcanu sugerează că Ciucă ar trebui să scrie personal cartea pentru ca aceasta să fie considerată legitimă. De asemenea, ironizează destinația veniturilor din vânzări, considerând că o mai bună utilizare a fondurilor ar fi fost reclamarea acestora către cauze nobile direct, fără intermediul cărții.
Cât despre Rareș Bogdan, Romașcanu îl acuză că nu are realizări notabile, ci doar vorbe goale, și critică afirmațiile acestuia, care par să fie mai mult ironii decât analize substanțiale. În final, Romașcanu așteaptă publicarea cărții, sugerând în mod ironic că aceasta va fi un eveniment important.
Știrea inițială
Ministerul Agriculturii a explicat că România continuă implementarea proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2022, termenul limită pentru utilizarea acestor fonduri fiind decembrie 2025. În acest context, gradul de absorbție al fondurilor europene destinate agriculturii a atins aproape 90%, iar toate proiectele aflate în desfășurare sunt implementate conform calendarului stabilit. MADR a subliniat că scenariul unei dezangajări a fondurilor este imposibil, în ciuda informațiilor răspândite de PNL.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis, printr-un comunicat de presă, că este esențial ca în spațiul public să fie vehiculate informații corecte, care să nu inducă în eroare fermierii, deja confruntați cu numeroase provocări în acest an. Barbu a menționat că din alocarea totală de 440 de milioane de euro pentru proiectele de irigații, aproximativ 42 de milioane de euro sunt încă neplătiți. Totuși, a subliniat că nu există niciun risc ca o sumă mai mare decât cea alocată să fie dezangajată.
PSD consideră că această situație evidențiază necesitatea unei comunicări clare și transparente din partea tuturor actorilor politici, pentru a evita răspândirea de informații eronate care pot afecta negativ sectorul agricol din România. În același timp, MADR a reafirmat angajamentul său de a gestiona eficient fondurile europene, asigurând că România se află pe drumul cel bun în ceea ce privește finalizarea proiectelor și utilizarea completă a resurselor disponibile.
Citește și: Guvernul Ciolacu sprijină agricultura cu 4 miliarde euro
Context
PSD a acuzat PNL de dezinformare, subliniind că fondurile europene destinate agriculturii sunt administrate corespunzător și că nu există motive de îngrijorare privind pierderea acestora. Ministerul Agriculturii a reconfirmat că toate proiectele în desfășurare sunt sub control, iar România continuă să facă progrese semnificative în utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii.
Partidul Național Liberal (PNL) a demarat o nouă campanie națională de dezinformare, intitulată „Salvați ostașul Ciucă”, prin care încearcă să evite acuzațiile de delapidare legate de cheltuirea fondurilor publice alocate promovării cărții lui Nicolae Ciucă. PNL susține, fără temei, că România riscă să piardă fonduri europene destinate agriculturii, o afirmație respinsă rapid de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Ministerul a catalogat aceste afirmații drept false, subliniind că nu există niciun pericol ca România să piardă vreun cent din fondurile europene alocate agriculturii.
România continuă să implementeze proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2022, cu termenul limită pentru cheltuirea acestor fonduri stabilit pentru decembrie 2025. Ministerul Agriculturii a subliniat că fondurile europene alocate agriculturii sunt gestionate eficient, cu un grad de absorbție de aproape 90%. De asemenea, proiectele aflate în desfășurare respectă calendarul de implementare, iar orice dezangajare a fondurilor este imposibilă, contrar informațiilor răspândite de PNL.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis printr-un comunicat de presă că este inacceptabil ca în spațiul public să fie vehiculate informații false, care ar putea afecta negativ activitatea fermierilor, deja supuși unor provocări multiple în acest an. El a subliniat că aproximativ 42 de milioane de euro, dintr-un total de 440 de milioane alocați pentru proiectele de irigații, sunt încă neplătiți, dar o eventuală dezangajare a unei sume de 500 de milioane de euro, mai mare decât suma alocată, este imposibilă.
Această campanie de dezinformare lansată de PNL adaugă presiuni inutile asupra fermierilor români, care deja se confruntă cu dificultăți considerabile.
În loc să ofere explicații clare, PNL a recurs la tactici de dezinformare pentru a distrage atenția de la scandalurile și problemele interne ale partidului. În mod special, liberalii încearcă să mascheze gestionarea defectuoasă a Ministerului Agriculturii sub conducerea fostului ministru liberal Adrian Oros, care a fost implicat în multiple scandaluri și a înregistrat numeroase eșecuri în timpul mandatului său.
De asemenea, PNL încearcă să se distanțeze de scandalul legat de cheltuirea a milioane de euro din fonduri publice pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă, un proiect care are evidente interese personale pentru liderul partidului. Deși subiectul a fost intens discutat în spațiul public, liberalii nu au oferit încă explicații clare cu privire la modul în care au fost folosiți banii publici și dacă aceștia au fost cheltuiți legal.
Tensiunile interne din cadrul PNL, în special conflictul dintre Nicolae Ciucă și Ilie Bolojan, slăbesc unitatea partidului și afectează susținerea electoratului liberal tradițional. PNL încearcă să acopere aceste scandaluri, în special cel legat de cartea lui Ciucă, prin lansarea unui nou val de dezinformare. Cu toate acestea, datele prezentate de Ministerul Agriculturii arată clar că nu există niciun risc pentru pierderea fondurilor europene destinate agriculturii, iar gestionarea acestor fonduri este sub control, România fiind pe drumul cel bun în ceea ce privește finalizarea proiectelor și utilizarea completă a resurselor disponibile.
Nu stiu daca cunoasteti piesa de teatru „Acesti nebuni fatarnici” (Mazilu). Poate fi considerata o farsa literara dedicata ipocriziei. O ipocrizie care goleste de continut constiinta personajelor, lasand in loc un gol spiritual si moral subliniat de autor prin discursul personajelor sale.
Politicienii PSD si PNL imi aduc aminte de personajul Iordache. Acesta concluziona la un moment dat ca: „Daca nu sunt ipocrit, inseamna ca nu exist.”
Votantii lor sunt copiile personajului feminin Camelia, personaj care sesizase o ..bizarerie existentiala – ”Numai mizeria ne reda constiinta de sine”.
Insa multora dintre politrucii PNL si PSD, precum si iobagilor lor electorali nici macar mizeria nu le mai reda constiinta de sine! Iar asta o demonstraza o singura fraza spusa de catre unul dintre cei mai cunoscuti „nebuni fatarnici”, inainte de intra in puscarie.
Dan Voiculescu catre Liviu Dragnea:
„- V-am facut pe toti mari si acum eu achit nota de plata.”
PNL si PSD, aceeasi mizerie!