12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSănătateProteza controlată de creier reprezintă un progres științific important pentru persoanele cu...

Proteza controlată de creier reprezintă un progres științific important pentru persoanele cu amputații

Persoanele cu amputații ale membrelor inferioare au reușit să își controleze protezele cu ajutorul creierului, într-un avans științific semnificativ care permite un mers mai fluid și o capacitate îmbunătățită de a se strecura printre obstacole, conform unui studiu publicat în revista Nature Medicine, notează Washington Post.

Creând o conexiune între sistemul nervos al unei persoane și proteza sa de picior, cercetătorii de la Centrul pentru Bionică K. Lisa Yang de la MIT și Spitalul Brigham and Women’s au deschis calea pentru următoarea generație de proteze.

Am reușit să demonstrăm primul control neural complet al mersului bionic,

a declarat Hyungeun Song, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral la MIT.

Cele mai multe proteze bionice de ultimă generație se bazează pe comenzi robotizate preprogramate, în loc de semnalele creierului utilizatorului. Tehnologiile avansate de robotică pot percepe mediul înconjurător și pot activa în mod repetat o mișcare prestabilită a piciorului pentru a ajuta o persoană să navigheze pe acel tip de teren.

Cu toate acestea, multe dintre aceste sisteme robotizate funcționează cel mai bine pe teren plat și întâmpină dificultăți în a naviga obstacole comune, cum ar fi denivelările sau bălțile. Persoana care poartă proteza are adesea puține opțiuni de ajustare a membrului protetic odată ce acesta este în mișcare, mai ales ca răspuns la schimbările bruște ale terenului.

Când merg, simt că sunt condus de algoritm pentru că acesta trimite comenzi unui motor, și nu eu,

a spus Hugh Herr, investigator principal al studiului, profesor de arte media și științe la MIT și un pionier în biomecatronică, un domeniu care combină biologia cu electronica și mecanica.

Picioarele lui Herr au fost amputate de la genunchi în jos cu câțiva ani în urmă din cauza degerăturilor, iar acum folosește proteze robotice avansate.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Concedieri colective în Sibiu, majoritatea din industria confecțiilor

Cei mai afectați sunt lucrătorii din sectorul marochinărie-pielărie, unde două firme vor renunța la 130 de salariați Patru companii din județul Sibiu au notificat Agenția...

Lui Donald Trump îi trebuie Groenlanda pentru extinderea influenței SUA în emisfera vestică

Președintele ales al SUA, Donald Trump, este serios în ceea ce privește încercarea de a obține Groenlanda, atât pentru a extinde sfera de influență...

Anca Todoni, calificare remarcabilă pe tabloul principal de la Australian Open! Premiu uriaș la doar 20 de ani

Anca Todoni, una dintre cele mai promițătoare jucătoare de tenis din România, a reușit să se califice pentru prima dată în carieră pe tabloul...
Ultima oră
Pe aceeași temă