5.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiProtestatarii au mărșăluit împotriva eliberării apei de la centrala nucleară de la...

Protestatarii au mărșăluit împotriva eliberării apei de la centrala nucleară de la Fukushima

Protestatarii au mărșăluit la Tokyo marți (16 mai) pentru a se opune eliberării planificate în mare a apei radioactive tratate, de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, care a fost distrusă de un cutremur masiv și un tsunami în 2011.

Misao Fujita, un medic în vârstă de 61 de ani din Fukushima, a numit-o „o problemă globală”.

„ Descărcarea de apă contaminată radioactiv nu este o problemă doar pentru Japonia și, desigur, nu doar pentru Fukushima, este o problemă globală, așa că eu cred că este necesar ca toată lumea să se gândească la asta”, a spus Fujita, o persoană de 61 de ani, un bătrân medic din Fukushima, care s-a alăturat protestului, potrivit Reuters.

Protestatarii s-au opus eliberării apei de la centrala nucleară de la Fukushima, apă ce a fost folosită pentru răcirea reactoarelor

Apa a fost folosită în principal pentru răcirea reactoarelor după dezastru. Este depozitată în rezervoare uriașe la uzină și este suficientă pentru a umple aproximativ 500 de piscine de dimensiuni olimpice. Oficialii spun că rezervoarele sunt aproape de capacitate și trebuie îndepărtate pentru reconstrucție.

Apa este tratată, filtrată și diluată, iar proprietarul fabricii și guvernul japonez spun că este sigură, deși conține urme de tritiu.

Acest lucru nu a ajutat prea mult la atenuarea preocupărilor oponenților planului care țineau pancarte cu lozinci precum „Nu eliberați apă contaminată în ocean!”.

Pe unde ar putea trece norul radioactiv de la Fukushima

Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima probabil se va deplasa pe deasupra Oceanului Pacific, ar ajunge joi în insulele Aleutine şi vineri seara în California, conform unei prognoze realizate de Naţiunile Unite, scrie ediţia online a ziarului New York Times, citat de Mediafax.

Potrivit experţilor, nivelul radiaţiilor se va diminua pe parcurs şi va avea, în cel mai rău caz, efecte foarte mici în Statele Unite . Spre exemplu, norii radioactivi emanaţi de la Cernobîl în 1986 au ajuns în Statele Unite după zece zile, nivelul radioactivităţii fiind la cote minime.

Prognoza este realizată de Organizaţia Tratatului pentru Interzicerea Testelor, subordonată Naţiunilor Unite şi având sediul la Viena. Studiul nu oferă informaţii despre actualul nivel al radiaţiilor, ci doar despre probabila deplasare a norului radioactiv.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă