Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) cere Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să nu intervină cu intenția de a influența legislația primară viitoare privind Comunitățile de Energie din România.
„Experiența noastră, ca prosumatori, din ultimii ani cu ANRE este o lecție amară și nu dorim să o repetăm și în cazul viitoarelor Comunități de Energie”, transmite A.P.C.E. printr-un comunicat de presă.
„Fără să fie solicitată și fără consultare publică, ANRE a publicat pe data de 8 august pe site-ul instituției un anunț privind două modele de Comunități de Energie. „Specialiștii ANRE” au propus două tipuri de Comunități Energetice (CE), care ar trebui să graviteze în mod obligatoriu în jurul furnizorilor de energie, conform viziunii ANRE. Mai mult decât atât, aceste Comunități ar trebui obligatoriu să fie aprobate de ANRE și, posibil, să plătească anual pentru acreditări, pe un model deja cunoscut”, spun reprezentanții prosumatorilor din România.
Potrivit acestora, ANRE a propus soluții legislative bazate pe o lege veche de 12 ani (din 2012), care nu mai reflectă realitatea actuală.
„ANRE și furnizorii nu înțeleg că energia nu mai este monopolul lor, datorită posibilității de a o produce prin mijloace fotovoltaice sau eoliene, alături de stocarea acesteia. Tehnologia nu mai poate fi oprită la graniță, iar pierderea acestui monopol va fi inevitabilă. Comunitățile de Energie sunt despre oamenii care „și-au luat în propriile mâini” producerea și stocarea energiei, fără implicarea birocratică a statului și, mai ales, fără implicarea directa a furnizorilor din România, care și-au demonstrat „bunăvoința” de a livra energie ieftină clienților captivi”, a mai transmis A.P.C.E..
Ministerul Energiei are deja inițiativa legislativă
Asociația mai anunță pe această cale că a fost deja cooptată de către Ministerul Energiei într-un grup consultativ de lucru privind elaborarea unei legislații primare pentru Comunitățile de Energie din România.
„Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie solicită ca ANRE să se concentreze mai întâi pe rezolvarea problemelor existente ale prosumatorilor din România, generate de legislația secundară pe care a emis-o de-a lungul anilor, înainte de a propune inițiative în afara expertizei sale”, se mai arată în comunicatul de presă.