6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomiePromisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă

Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul Economiei încă în exercitare, Ștefan-Radu Oprea, i-a prezentat viitorului ministru, Bogdan Ivan, stadiul implementării programului Start Up Nation, subliniind că Guvernul va continua finanțările pentru start-up-uri.

Start-Up Nation 2024 a fost deja consacrat prin Ordonanța Guvernului nr. 29/2024 și a avut o primă etapă de înrolare a furnizorilor de formare antreprenorială. Cu toate acestea, programul actual promite o gamă diversificată de scheme de finanțare pentru antreprenori, cu obiective mai largi de dezvoltare economică, scrie startupcafe.ro.

Lista principalelor programe și investiții pentru antreprenori și fermieri:

Stimuli economici și industrializare:

  1. Ajutoare de stat pentru creșterea producției industriale: Alocare anuală de 10 miliarde de euro pentru scheme de ajutor de stat și garanții, vizând un PIB crescut cu 6-8%.
  2. Reducerea decalajelor regionale: Program descentralizat pentru stimularea investițiilor și locurilor de muncă într-un județ eligibil, cu finanțare de 100 milioane de euro.
  3. Reindustrializare prin productivitate: Investiții în industrii tehnologice și infrastructură, cu buget de 155 miliarde de euro pentru 5 ani.

Scheme pentru IMM-uri și start-up-uri:

  1. Granturi pentru IMM-uri inovatoare: Finanțare etapizată pentru proiecte deep-tech colaborative cu entități de cercetare.
  2. Subvenții de 25% pentru investiții greenfield în industria prelucrătoare.
  3. Start-Up Revolution: Sprijin pentru tineri antreprenori între 16-18 ani, care să fondeze firme de exercițiu transformabile ulterior în SRL-uri.
  4. CleanTech Accelerator și Fabrica de Unicorni: Centru de excelență în inovație tehnologică pentru energie verde, susținut prin parteneriate industriale.
  5. Start-Up Diaspora Next Gen: Promovarea antreprenoriatului în diaspora prin programe dedicate.

Măsuri fiscale și de stimulare a pieței muncii:

  1. Reducerea poverii fiscale pe muncă: Scădere cu până la 5 puncte procentuale pentru salariile mici.
  2. Stimularea angajării tinerilor: Subvenție de 2.250 lei pentru fiecare tânăr sub 30 de ani angajat, cu obligația păstrării angajării 18 luni.
  3. Reforma impozitării criptoactivelor: Introducerea unui regim predictibil, reglementat.

Programe pentru agricultură:

  1. Instalarea tinerilor fermieri: 250 milioane de euro pentru 4.000 de tineri fermieri.
  2. Sprijinirea fermelor familiale: Adăposturi pentru 50-100 de capete, finanțare plafonată la 30 milioane de euro.
  3. Reabilitarea sectorului suin și avicol: Investiții de 1,4 miliarde de lei pentru ferme moderne.

Dezvoltarea pieței de capital:

  1. Piețe de creștere pentru IMM-uri: Finanțarea companiilor pentru listare pe Bursa de Valori București.
  2. Sprijinirea fondurilor de investiții: Dezvoltarea unui cadru legislativ favorabil investițiilor, prin vehicule de tip private equity.

Guvernul Ciolacu propune o abordare integrată pentru dezvoltare, concentrându-se pe stimularea antreprenoriatului, reducerea decalajelor de dezvoltare și promovarea inovării tehnologice.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...

Sophie Hediger a decedat într-o avalanșă în stațiunea montană Arosa

Sophie Hediger, snowboardistă olimpică din Elveția, a decedat într-o avalanșă în stațiunea montană Arosa, la doar 26 de ani. Sophie Hediger a decedat Sophie Hediger a...

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...
Ultima oră
Pe aceeași temă