Guvernul Bulgariei a lansat o inițiativă interesantă, care se referă la punerea la punct a unui coridor strategic, terestru, între Grecia, Bulgaria, România și Republica Moldova, care să aibă rol de transport, de comunicații, de livrare de energie și care să fie folosit inclusiv în acțiunile de reconstrucție a Ucrainei.
Premierul Bulgariei, Nikolay Denkov, a lansat propunerea de înființare a unui coridor strategic între Bulgaria, Grecia, România și Republica Moldova, cu prilejul participării sale la reuniunea de la Atena a șefilor de stat sau de guvern a țărilor din Europa de Sud-Est și din Balcanii de Vest. Reuniunea de la Atena a fost găzduită de premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Bulgaria a fost reprezentată la reuniune de premierul Nikolay Denkov, România a fost reprezentată de premierul Marcel Ciolacu iar Republica Moldova a fost reprezentată de președinta Maia Sandu. De asemenea, Ucraina, care ar putea deveni unul dintre beneficiarii viitorului coridor strategic, a fost reprezentată de președintele Volodimir Zelenski. Invitați de onoare la reuniunea de la Atena au fost președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.
Grecia, Bulgaria și România, adică trei dintre țările care ar fi implicate în proiectul lansat de Bulgaria, sunt membre UE. La rândul lor, Ucraina și Republica Moldova au obținut, în anul 2022, statutul de țări candidate la admiterea în UE. Coridorul strategic pe care-l propune Bulgaria ar fi și mai eficient din momentul în care România și Bulgaria ar deveni membre ale Spațiului Schengen, așa cum este acum Grecia, întrucât din acel moment s-ar desființa controalele la frontierele terestre între Grecia și Bulgaria, precum și între Bulgaria și România.
La data de 9 octombrie 2023, premierul Bulgariei va găzdui, la Varna, o reuniune internațională, la care deja i-a invitat pe liderii celorlalte țări din estul Europei. La această reuniune se va discuta și proiectul coridorului strategic. El ar putea fi trasat pe ruta Salonic – Kavala – Alexandropolis – Burgas – Varna – Constanta, „cu posibilitatea de extindere spre Republica Moldova”. Dintre orașele menționate, Constanța este cel mai important port al României iar Burgas este cel mai important port al Bulgariei. La rândul lui, portul Alexandropolis (Grecia) s-a dezvoltat mult în ultimii ani, fiind utilizat inclusiv pentru transferul de materiale militare din Statele Unite către țările de pe Flancul Estic al NATO. „Ideea este de a construi o infrastructură modernă de transport, comunicații și energie de-a lungul traseului, care să activeze legăturile economice și politice dintre țările implicate. Viitorul coridor va funcționa și mai eficient atunci când toate țările de pe traseu vor deveni membre ale Spațiul Schengen și granițele dintre ele vor dispărea”, a transmis Guvernul Bulgariei.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut, în contextul reuniunii internaționale de la Atena, și o întâlnire cu premierul Bulgariei. Totuși, până în prezent, Guvernul României nu a comentat această idee de coridor strategic, lansată în discuție de Guvernul Bulgariei.
„Ideea este de a construi o infrastructură modernă de transport, comunicații și energie de-a lungul traseului, care să activeze legăturile economice și politice dintre țările implicate. Viitorul coridor va funcționa și mai eficient atunci când toate țările de pe traseu vor deveni membre Schengen”
Nikolay Denkov,
Premierul Bulgariei
Premierul României, Marcel Ciolacu, a făcut o scurtă relatare, într-un mesaj postat pe internet, despre discuțiile pe care le-a purtat la Atena cu premierul Bulgariei. Premierul României s-a referit însă mai ales la dorința comună de integrare în Schengen, fără a face aluzie la coridorul strategic pe care-l propune Bulgaria.
„Întâlnire bună cu premierul bulgar Nikolai Denkov despre cooperarea noastră bilaterală, aderarea la Schengen și securitatea Mării Negre. Țările noastre, România și Bulgaria, vor lucra mai strâns împreună pentru a menține regiunea în siguranță și pentru a ne îndeplini obiectivele comune”
Marcel Ciolacu,
Premierul României
Țările din jurul Mării Negre aveau, acum câțiva ani, și ideea de a întemeia „Flota Mării Negre”, cu rol militar, însă această idee n-a avut succes.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!