Un grup de parlamentari PSD a depus un proiect de lege care prevede că dezvoltatorii imobiliari nu pot solicita un avans mai mare de 10% la semnarea promisiunii de vânzare pentru un imobil.
Propunerea vine în urma scandalului imobiliar Nordis, în care soțul deputatei PSD Laura Vicol este acuzat de fraudă.
Inițiativa legislativă vine după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că legislația în domeniul dezvoltărilor imobiliare va fi modificată, pentru a preveni situații similare.
Laura Vicol și-a dat recent demisia din funcția de președinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaților, în urma unei anchete media care a dezvăluit legături controversate cu sectorul imobiliar.
PNL a cerut PSD să sprijine un proiect de lege similar depus de liberali încă din 2019, care vizează protecția cumpărătorilor în tranzacțiile imobiliare.
”Scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiţi reclamă ca au fost ţepuiţi, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal. Este vorba de o iniţiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat şi care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiţi decât cu avizul responsabilului tehnic al construcţiei”, a transmis miercuri PNL.
Piața imobiliară din România se află într-o continuă expansiune, dar dezvoltările prezintă riscuri pentru cumpărători, în special pentru cei care achiziționează locuințe în faza de construcție, se arată în expunerea de motive a proiectului.
„La încheierea promisiunii de vânzare, dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din preţul total al imobilului supus tranzacţiei. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din preţul total al imobilului, în situaţia în care dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare, în vederea protejării investiţiei, cu una dintre societăţile de asigurare, în condiţiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, şi pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect”, potrivit actului normativ depus de PSD.