13 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSocialProgramul Rabla, lăsat pe întuneric. Economiile la energie s-au risipit, vin facturile...

Programul Rabla, lăsat pe întuneric. Economiile la energie s-au risipit, vin facturile care ne îngrozesc

Măsurile de reducere a consumului la gaze și energie decise și redecise la nivelul țării, dar și al Uniunii Europene s-au dovedit a fi un fiasco. Toată Europa unită împotriva Rusiei s-a decis să reducă consumul pentru a scăpa de dependența gazului rusesc. În țară, s-au promis măsuri încă din toamnă, însă lucrurile nu diferă cu nimic față de anul trecut.

În țară, dar și în Europa, marile orașe găzduiesc târguri de Crăciun parcă mai bogate ca niciodată. Marile primării din țară nu au vrut să piardă din voturile locuitorilor, prin faptul că le-ar fi răpit bucuria Crăciunului și au îmbrăcat marile bulevarde în straie de sărbătoare. Acum oamenii se bucură, dar din ianuarie când vin facturile, românii se vor revolta din cauza faptului că vor fi obligați să suporte costurile de Crăciun și Revelion.

Marea minciună a pornit chiar de la premierul țării Nicolae Ciucă care a promis că se va ocupa să facă economie la nivel de Guvern și că va da vouchere românilor ca s-și schimbe nu doar electrocasnicele, ci și becurile. Rabla pentru electrocasnice la nivelul populației are succes, însă chiar și așa fondurile par insuficiente pentru că la fiecare campanie se termincă la scurt timp de la start. În ceea ce privește, electronicele din marile instituții ale țării și sistemul de iluminat, acestea sunt adevărați vampiri care încarcă facturile și nu se ia nicio măsură. Cât despre programul „Rabla pentru becuri”, doar un bluf, pentru că Executivul a adoptat Ordonanța care nu poate fi pusă în vigoare, așa cum scrie în document. Guvernul își propusese să dea 400 de milioane de lei, adică vouchere în valoare de 200 de lei care să fie cheltuite anul acesta, însă Administrația Fondului de Mediu (ANM) trebuie să creeze un sistem informatic, acest lucru însemnând mai multe săptămâni sau luni. „Asigurăm 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuințe cu becuri cu LED, mai performante și mai economice”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

De reținut că OUG-ul a fost dat la începutul lui decembrie.

„AFM a decis crearea unui nou sistem informatic, nu folosirea sistemelor informatice precedente, motiv pentru care, într-adevăr, implementarea o să mai dureze câteva săptămâni, luni. Asigurăm bugetul pe care l-am avut pentru anul acesta şi completăm pentru anul viitor şi sunt convins că se va lansa programul în cel mai scurt timp posibil, în funcţie de momentul în care sistemul informatic o să fie unul stabil, pentru a nu ajunge în situaţiile în care lansările de programe au însemnat, de fapt, un blocaj în şir de programe derulate la fel. Vor beneficia românii de toţi banii din bugetul anului acesta şi bugetul anului viitor. Banii care nu se folosesc anul acesta se vor folosi în program anul viitor şi se vor completa“, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Programul are drept scop reducerea consumului de electricitate și a emisiilor de gaze cu efect de seră prin înlocuirea becurilor vechi cu unele care consume mai puțină energie electrică.

Între timp, românii sunt disperați pentru că de la 1 ianuarie se schimbă din nou tarifele la gaze și energie și trebuie depuse cereri pentru a beneficia de un tarif preferențial. Trebuie reținut că cel puțin pe parcursul lunii decembrie, facturile la gaze și energie vor fi și cu 40% mai mari la nivelul administrațiilor publice și locale, ceea ce înseamnă costuri suplimentare, suportate tot de contribuabili, indiferent că au fost sau nu de acord cu decorațiuni în orașe.

Câtă energie consumă o instalație de brad? Să luăm exemplul unei instalații de brad clasică de 100 de becuri, cu un consum mediu de 0,45 wați per bec, ajunge să consume cam 7 kWh pe lună. O instalație cu specificații similare (100 becuri), dar cu becuri cu LED, va avea un consum de 0,0075 kWh. Utilizând-o aproximativ cinci ore pe zi timp de o lună, aceasta va avea un consum lunar de doar 1 kWh, spun experții Enel și EPG.

Concluzia este că deși de la nivel european a fost dată o directivă privind combaterea risipei energetice și economisirea de gaze și energie, acestea s-au dovedit că nu și-au mai avut locul cel puțin acum de Sărbătorile de iarnă.  

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...
Ultima oră
Pe aceeași temă