S-au împlinit șapte ani de când Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale, în fața lui Victor Ponta, cu 54,43% din cele peste 11 milioane de voturi. După șapte ani, în care a avut un mandat și aproape doi ani din al doilea, președintele Klaus Iohannis așteaptă ca PNL și PSD să se înțeleagă asupra viitoarei alianțe de guvernare.
Euforia de acum șapte ani, când milioane de români au așteptat cu sufletul la gură rezultatul alegerilor prezidențiale, în care se confruntau forțele democratice, reprezentate de primarul Sibiului, Klaus Iohannis, și simbolul sistemului inventat de Ion Iliescu și Adrian Năstase – Victor Ponta, s-a rispit. Votat de peste șase milioane de români care așteptau să trăiască într-o Românie normală, Klaus Iohannis se vede pus în fața situației de a accepta un premier al PSD.
Negocierile pentru programul de guvernare, dintre PNL și PSD, plus UDMR, care săptămâna trecută păreau să se încheie în decurs de o săptămână, se complică pe zi ce trece. Dacă săptămâna trecută, liderul UDMR, Kelemen Hunor, aprecia, optimist, că pe 17-18 noiembrie, adică azi-mâine, guvernul urma să fie prezentat în Parlament, iată că realitatea e mai dură.
La închiderea ediției se mai negocia, iar principalul subiect rămas pe agendă era cel al Ministerului Finanțelor. Dar, nu în ultimul rând, nici cu soarta PNRR nu erau lămurite lucrurile, deși guvernul Cîțu a finalizat proiectul iar acesta a fost aprobat de către oficialii UE, Marcel Ciolacu vrea o „optimizare” a documentului prin care România încasează peste 33 de miliarde de euro.
Ciolacu vrea să meargă, cu tot riscul, la Bruxelles
Președintele spera ca programul de guvernare să fie totuși finalizat.
„Mai avem să închidem Ministerul de Finanţe şi proiecţia bugetului pe anul viitor şi domeniul Justiţie unde lăsăm specialiştii să vină cu propuneri”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a recunoscut că nu i s-a propus funcția de premier, de către cei de la PNL.
„Nu am avut această discuţie. Vom vedea ce o să rezulte din negocierile politice, după ce terminăm programul de guvernare o să avem negocierile politice. Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare pentru prim-ministru, dar sunt ferm convins că va face acest lucru”, a declarat Ciolacu.
Rareș Bogdan, susținere pentru Nicolae Ciucă
În cealaltă tabără, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că varianta rotativei premierilor la guvernare între social-democraţi şi liberali nu a fost trecută prin forurile statuare ale PNL.
„Nu s-a pus problema, în cadrul negocierilor, ca PNL să cedeze poziţia de premier. Primul lucru pe care va trebui (…) este să punem în discuţie acest scenariu al rotativei, pe care Biroul Permanent Naţional să-l voteze sau nu. (…) În cazul în care se opun (liberalii – n.r.) rotativei, înseamnă ieşirea, practic, din negocieri cu PSD, iar chestiunea premierului, prima dată în eventuala rotativă (…) să fie un premier PSD, indiferent de numele acestuia (…) nu cred că vreun lider al PNL, de la preşedintele partidului la altcineva, are măcar curajul să intre în BPN şi să propună aşa ceva”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.
Dan Barna, pronostic rezervat pentru Cîțu și Ciolacu
Fostul președinte al USR, Dan Barna, a comentat la un post de televiziune scenariile care se vehiculează, cu premieri prin rotație și numele propuse, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu.
Aici n-au apărut dezvoltări suplimentare, în acest bambilici pe premieri pe care îl joacă PSD și PNL. Eu aș paria că niciunul dintre cele două nume pe care le-ați menționat nu va fi premier, cel puțin acum, la prima extragere, dar acesta este un pariu în nume personal, n-am informații într-o direcție sau cealaltă. Ar fi însă o umilire de foarte bună calitate pentru PSD ca Florin Cîțu să fie premierul acestui cabinet”, a declarat Dan Barna la Digi24.