Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren în bucătăriile restaurantelor din Capitală.
În prezent, restaurantele se aprovizionează majoritar de la cash&carry sau distribuitori, însă proporția produselor locale începe să crească.
Asociația, recent lansată, își propune să ajute micii fermieri să pătrundă pe piața restaurantelor și să încurajeze consumul de produse locale.
„Sunt încă foarte mulți bucătari care spun «păi nu avem documente de proveniență bune», nu mai e așa. Lucrurile s-au schimbat, iar acum majoritatea producătorilor au măcar certificat de producător“, a declarat Tudosiei, care este și fondatorul Băcăniei Vechi, noteză Ziarul Financiar.
Un proiect pentru sustenabilitate și profit
Tudosiei a înființat Băcănia Veche în 2010. În timp, el a constatat că pentru a sprijini mai mulți producători, este necesară o asociație care să dezvolte proiecte și să atragă finanțări.
„Ajutați-i pe micii producători să facă profit. Asta le va asigura sustenabilitatea pe termen lung“, subliniază antreprenorul. În opinia sa, HoReCa reprezintă o piață promițătoare pentru micii fermieri, datorită consumului ridicat și predictibilității cererii.
Restaurantele mari adoptă tot mai multe ingrediente locale
Tudosiei remarcă o deschidere tot mai mare din partea restaurantelor, nu doar a celor orientate către filozofia farm-to-table, ci și a celor mari. „Foarte multe restaurante includ acum ingrediente locale pentru a răspunde cererii din partea consumatorilor, care sunt din ce în ce mai atenți la calitatea ingredientelor“, adaugă el.
Tudosiei speră ca numărul bucătarilor și proprietarilor de restaurante interesați de produsele locale să crească, subliniind: „E nevoie de mai multă deschidere pentru ca produsele locale să devină o constantă în meniuri.“