5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieProducătorii europeni de panouri solare solicită sprijin de urgență din partea UE

Producătorii europeni de panouri solare solicită sprijin de urgență din partea UE

Producătorii de panouri solare din Europa a cerut Uniunii Europene să ia măsuri de urgență pentru a evita ca firmele locale să se închidă sub presiunea prețurilor din cauza importurilor din China, se arată într-o scrisoare consultată de Reuters.

Mai mulți producători europeni de panouri solare au anunțat planuri de închidere a fabricilor în ultimele luni, invocând presiunea exercitată de o avalanșă de importuri și de o ofertă excesivă de piese pentru panouri solare care s-au acumulat în depozitele europene și au dus la scăderea prețurilor.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, grupul industrial European Solar Manufacturing Council (ESMC) a avertizat că, în lipsa unui ajutor rapid, UE riscă să piardă în câteva săptămâni mai mult de jumătate din capacitatea sa operațională de producție de module solare fotovoltaice.

„În următoarele 4-8 săptămâni, principalii producători de module fotovoltaice din UE și furnizorii lor europeni sunt pe punctul de a închide liniile de producție, dacă nu sunt implementate rapid măsuri de urgență substanțiale”, se arată în scrisoarea datată 30 ianuarie.

ESMC a cerut UE să lanseze măsuri de urgență, inclusiv o schemă de achiziționare a stocurilor excedentare de module solare din UE pentru a reduce oferta și să modifice normele privind ajutoarele de stat pentru a stimula sprijinul guvernamental pentru producătorii locali de energie solară.

În cazul în care aceste măsuri nu pot fi luate rapid, UE ar trebui să ia în considerare și măsuri de „salvgardare” care ar putea include tarife și cote pentru a contracara un val de importuri, se arată în scrisoare.

Europa se dezvoltă rapid în domeniul energiei solare

Dar, deși această creștere rapidă este crucială pentru îndeplinirea obiectivelor privind schimbările climatice, ea depinde în mare măsură de componentele importate din China, ceea ce a determinat alte grupuri industriale să se opună tarifelor care ar putea întrerupe aprovizionarea din China și ar putea încetini dezvoltarea energiei verzi.

Compania elvețiană Meyer Burger (MBTN.S), deschide o nouă filă, se numără printre firmele europene care se confruntă cu dificultăți, anunțând luna aceasta că intenționează să închidă fabrica de producție din Germania, care înregistrează pierderi, dacă guvernul nu oferă finanțarea promisă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă