11.4 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăPoliticăProblema pensiilor speciale și numirile în companii de stat, motivele blocării cererii...

Problema pensiilor speciale și numirile în companii de stat, motivele blocării cererii de plată nr. 3 din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat luni, la Antena 3 CNN, că cererea de plată numărul 3 din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este blocată din cauza neîndeplinirii unor jaloane esențiale.

Printre jaloanele menționate de Marcel Boloș se numără reformele privind pensiile speciale și numirile în consiliile de administrație ale companiilor de stat, în special cele din subordinea Ministerului Energiei.

„Într-adevăr, avem pentru cererea de plată numărul trei o serie de jaloane față de care Comisia nu a validat încă faptul că au fost îndeplinite. Unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale, pentru că, pe de o parte, așteptăm decizia Curții Constituționale, pe data de 4 februarie, în ceea ce privește pensiile militarilor și, pe de altă parte, avem pronunțarea pe care deja Curtea Constituțională a avut-o pentru ceea ce înseamnă impozitarea cu 20% a pensiilor speciale”, a declarat Boloș la Antena 3 CNN.

Vizită-cheie a Comisiei Europene în februarie

Potrivit ministrului, o delegație a Comisiei Europene va veni în România între 10 și 14 februarie pentru a discuta clarificările necesare cererii de plată.

Vizita va fi „definitorie” pentru deblocarea fondurilor. Totodată, Guvernul României și-a stabilit ca termen data de 31 martie 2025 pentru renegocierea oficială a PNRR.

Un alt punct critic îl reprezintă jaloanele referitoare la numirile în consiliile de administrație ale companiilor din sectorul energetic.

„Comisia Europeană a reținut și a suspendat 400 de milioane de euro pentru neîndeplinirea acestui jalon”, a explicat Marcel Boloș. În acest sens, Guvernul caută soluții rapide pentru a debloca situația.

Termen de șase luni pentru rezolvarea problemelor

Ministrul a precizat că termenul oficial de șase luni pentru rezolvarea problemelor nu a început încă, deoarece Guvernul așteaptă scrisoarea oficială din partea Comisiei Europene.

Se preconizează că aceasta va fi emisă după decizia Curții Constituționale din 4 februarie.

România mai are de încasat 20 de miliarde de euro din cele 29 de miliarde alocate prin PNRR, termenul limită pentru absorbția fondurilor fiind 31 august 2026.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

China a executat doi bărbați care au comis atacuri mortale

China a executat recent doi bărbați care au comis atacuri violente soldate cu zeci de morți în luna noiembrie, incidente ce au fost clasificate...

Noul Cod Silvic – un pas înapoi pentru protecția pădurilor României

Adoptarea recentă a noului Cod Silvic, publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025, a generat o reacție dură din partea organizației Agent Green Considerat...

Armata ucraineană se confruntă cu o criză de personal pe front: măsuri de mobilizare

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Ucraina suferă de o lipsă acută de efective de luptă. Într-un interviu acordat radioului ucrainean,...
Ultima oră
Pe aceeași temă